Kelemen Hunor március 15-i üzenete

Kelemen Hunor március 15-i üzenete

Tisztelt Honfitársaim!

Itt az idő, írja Petőfi a Nemzeti dalban, a nemzet pedig egy kilátástalannak tűnő időszakban harcba szállt a szabadság kivívásáért, az egyenlőtlenségek felszámolásáért. Bámulatos, 174 év múltán is gyakorta emlegetett mozzanata ez történelmünknek.

Más mércével mérve ugyan, de olyan időket élünk, amikor nehéz lelkesnek lenni. Határainknál háború robbant ki, járvány dúl immár két éve, az áram és a gáz ára pedig az egekbe szökött. Nehéz ilyenkor egy békésebb jövőre gondolnunk, könnyebbnek tűnik arra várni, hogy valami csoda folytán a gondjaink megoldódnak.

Csakhogy Petőfiék nélkül sem pislákolt volna fel a remény 1848-ban. Ha nem lettek volna ők, a szabadságért feltételek nélkül harcba szálló forradalmárok, a szabadság szeretete nem ivódott volna mélyen a nemzet génjeibe, ma pedig nem tudnánk azt, ami azóta egyértelmű: a szabadságért lelkesedni érdemes, időről időre meg kell küzdeni érte, ha meg megfosztanak tőle, kötelességünk visszaszerezni.

Nem ülhetünk hát karba tett kézzel. Az idei március 15. több feladatot is ránk ró. Bár nem a mi szabadságunk került veszélybe, mélységesen elítéljük azt, ami a határainknál zajlik Ukrajna és ártatlan civilek millióinak élete ellen. Szolidárisak vagyunk az Ukrajna területén élő minden nemzettel, kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett, és készek vagyunk minden segítséget megadni a háború elől menekülőknek, vagy a háborús övezetben maradottaknak. Itt az idő, az összefogás ideje, most jobban, mint bármikor. Itt az idő, hogy kiálljunk a kárpátaljai magyarokért.

A járvány kezdetétől ott vagyunk a magyar közösség mellett. Megszerveztük a magyar nyelvű tájékoztatást, idős vagy egyedül maradt embereken segítettünk. Büszkeséggel tölt el, hogy ez a nehéz helyzet ismét a legjobbat hozta ki közösségünkből. Ebben az időszakban sem lehet más a dolgunk, mint óvni magunkat és egymást!

A mostani tavasznak két további kihívása is van, ezekről sem feledkezhetünk meg. A népszámlálás és a magyarországi választás egyaránt arról szól, hogy szabadon döntünk a jövőnkről. Az, hogy hány magyar embert tartanak nyilván Romániában, a következő tíz évben meg fogja határozni közösségünk helyzetét. Akkora lesz a súlyunk, ahányan vállaljuk etnikai, anyanyelvi és felekezeti identitásunkat, ahányan vállaljuk magyarságunkat. Ennek is most van itt az ideje, nem lesz másik népszámlálás következő tíz esztendőben.

Az elmúlt 12 évben közösségünk mellett állt a magyar kormány. Két hét múlva fontos döntés előtt állunk: a választás tétje nem kevesebb, mint hogy az a kormány folytassa munkáját Magyarország élén, amelynek fontos az erdélyi magyarok ügye.

A békésebb jövő akkor köszönt ránk, ha készek vagyunk áldozatot hozni érte. Itt az idő, hogy kezünkbe vegyük sorsunk alakulását!

Éljenek a márciusi ifjak, éljen a mi szabadságszerető közösségünk!

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

(RMDSZ-sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider