Macbeth Békéscsabán

Macbeth Békéscsabán

Január 26-án mutatja be Shakespeare Macbeth-jét Pataki András rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház a teátrum nagyszínpadán.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, “Shakespeare-t játszani mindig ünnep”, ám az elmúlt években óvatosan nyúlt hozzá, mert “a trágárságot igen, de korszerűséget és fogyaszthatóságot nem hozó újrafordítási láz” mellett a szerző sokszor “a szélsőséges rendezői önmegvalósítások áldozatává vált”, és egy elit színház felé tolta el a nézőket. “Miközben Shakespeare Globe-ja igazi népszínház volt” – jegyezte meg. Seregi Zoltán hangsúlyozta: Pataki András azt ígérte, hogy egy “normális” feldolgozást láthatnak a nézők a békéscsabai teátrumban.

Pataki András rendező megerősítette: tiszteletben tartják Shakespeare szellemét, a darabot úgy játsszák, ahogy Katona Imre színpadra alkalmazta (és részben maga fordította), “amivel megspóroljuk a szereposztás mintegy felét”. Kiemelte, technikailag nem könnyű a darab, nagyon igényes fénytechnika kell hozzá, a színpadi árok egy része is nyitott, hogy onnan is lehessen világítani.

A díszletekről szólva Pataki András elmondta, mivel nem realista történetmesélés zajlik a színpadon, gyorsan kell váltani a négy, forgatható díszlet között, amelyek állandóan más-más játékteret biztosítanak.

Szélyes Andrea jelmezei az első világháborút idézik. A rendező elmondta, azért azt a korszakot választotta, “mert akkor vált iparszerűvé a háború, akkor jelentek meg először a tömegpusztító fegyverek”.

A zene kortárs kórusművekből, valamint dob- és trombitaszólókból áll majd, a trombitás pedig “meg is jelenik a színpadon, része lesz az előadásnak” – közölte Pataki András.

Macbethet Besztercey Attila alakítja, a további szerepekben Papp Barbarát, Kovács Editet, Nánási-Veselényi Orsolyát, Fehér Tímeát, Bartus Gyulát, Liszi Melindát, Gerner Csabát, Szabó Lajost, Tege Antalt és Katkó Ferencet láthatja majd a közönség.

(A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Főoldal-5