A háziorvosok szövetségének aradi elnöke megmondta, ő mennyit keres

A háziorvosok szövetségének aradi elnöke megmondta, ő mennyit keres

Amint arról beszámoltunk, az aradi háziorvosok egy csoportja szerdán a prefektúra előtt tiltakozott, mert attól félnek, 2024-ben csökken kabinetjeik bevétele.

Adrian Dărăbanţiu, a háziorvosok szövetsége aradi fiókjának vezetője az Agerpresnek elmondta, a megyében 410 ezer lakost 250 háziorvos szolgál, ami átlagban 1600 lakost jelent rendelőként. Dolgoznak vidéki településeken háziorvosok néhány száz beteggel, ám Aradon vannak kabinetek 2000 bejegyzett lakossal, vagy még ennél is többel. A bevételek ollója is tág, egyesek havi 2000 lejt keresnek, mások 7-8 ezret.

Bevallotta, hozzá kétezren iratkoztak, az ő havi jövedelme valamivel kevesebb 5000 lejnél. Egy háziorvosi rendelő a bevételéből persze nem csupán az orvos fizetését kell állja, hanem az ápoló bérét is a járulékokkal együtt, valamint a közüzemi számlákat, egyéb költségeket.

Tény, a háziorvosi szolgálat digitalizációjának hiánya miatt a bevétel egy részét elviszi például a receptek kinyomtatása. Megoldás lenne egy olyan országos számítógépes program, amelyben a háziorvos “felhőbe” tölti a páciens receptjét, a patika pedig az egészségügyi kártya alapján onnan leolvassa, s ezzel több száz tonna papírt takarítva meg a rendszernek.

Categories: Aktuális, Slider