Helycsere: Marcel Ciolacu a kormányfő

Helycsere: Marcel Ciolacu a kormányfő

Az államfő kedden bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut bízta meg kormányalakítással, írja az Agerpres.

A parlamenti pártokkal tartott konzultációsorozat utáni sajtónyilakozatában Klaus Iohannis elmondta, arra kéri a miniszterelnök-jelöltet, hogy folytassa a jelenlegi koalíció “elkötelezett, komoly, hatékony és eredményes munkáját” a hamarosan megalakuló kormánnyal.

Az államfő kifejtette, hogy a kormánypártok közötti miniszterelnök-cserét eddig még soha nem alkalmazták Romániában, de a jelek szerint ez a modell nagyon jól működik. Emlékeztetett arra, a jelenlegi koalíció létrejöttekor megalakított kormányt Nicolae Ciucă vezette több mint másfél évig.

“Az ország ebben az időszakban számos válságon ment keresztül, és a Ciucă úr által vezetett koalíció, illetve a kormány munkájának köszönhetően Románia túljutott az energiaválságon, leküzdötte az inflációt, gazdasági növekedést ért el, és mindez a kemény munka eredménye volt. Ezek az eredmények nem maguktól jöttek”- jelentette ki Iohannis.

Hozzátette, hogy a miniszterelnök-csere megvalósítása a kormánykoalíció új szintű elkötelezettségét és komolyságát mutatja. “A románoknak stabilitást ígértek, és stabilitást biztosítottak. A románoknak olyan kormányt ígértek, amelyik megoldja a már akkor körvonalazódó nagy válságokat, és meg is oldották ezeket” – fogalmazott az államfő.

Az új kormányról csütörtökig szavaznia kellene a parlamentnek, hogy utána a miniszterek letehessék a hivatali esküt – jelentette ki kedden a Klaus Iohannis államfővel együtt tartott sajtónyilatkozatában Marcel Ciolacu.

A kormányalakításra felkért miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy a gazdaság fejlesztését és a szükséges reformok megvalósítását tűzte ki mandátuma céljául. Hangsúlyozta, hogy Romániának szüksége van az országos helyreállítási tervbe foglalt célkitűzések teljesítésére.

Fotó: Facebook

Categories: Aktuális, Slider