Arad Polgármesteri Hivatalában egy alkalmazott jut 195 lakosra, Temesváron 508-ra

Arad Polgármesteri Hivatalában egy alkalmazott jut 195 lakosra, Temesváron 508-ra

Ha összevetjük három régiós megyeszékhely – Arad, Nagyvárad, Temesvár – polgármesteri hivatalainak szervezeti struktúráját, akkor kiderül, közalkalmazotti hadosztály tekintetében Arad verhetetlen. És amennyiben Călin Bibarţ polgármester fenntartja ezt a hatalmas és költséges apparátust, akkor behozhatatlan az előnyt őrizhet még hosszú évekig.

A polgármesteri hivatalok honlapján elérhető adatok szerint Arad Polgármesteri Hivatalában összesen 903 állás létezik, ebből 683 közalkalmazotti, 217 pedig szerződéses. Arad lakosságának száma most kb. 176.000 fő, vagyis egy városházi dolgozó – függetlenül attól, hogy vezető, beosztott közalkalmazott, szerződéses stb. – mindössze 195 lakost “szolgál ki”. Megjegyzendő, hogy 2019-ben a szervezeti struktúrában még 896 tisztség szerepelt, tehát szándék sincs a karcsúsításra.

Nagyváradon a hivatalban 584 állás szerepel a szervezeti struktúrában, ebből 105 a szerződéses. Az északi szomszédnál egy hivatali alkalmazott jut 377 lakosra.

Temesvár lakosainak száma (a hozzá csatolt agglomerációt nem számítva) kb. 325.000. A déli szomszéd polgármesteri hivatalában 640 állás van, ebből száz a szerződéses, a többiek közalkalmazottak. Itt egy hivatali dolgozó 508 lakost szolgál.

A szervezeti struktúrában szereplő tisztségek közül egyik megyeszékhelyen sincs mindegyik betöltve, ezek havonta minimálisan módosulhatnak, ám a lényegen, hogy Arad Polgármesteri Hivatala a legfelduzzasztottabb intézmény a három közül, már nem változtatnak. Gyakorlatilag Călin Bibarţ polgármesternek, figyelembe véve a lakosság számát, egy aktatologatási korszerűsítéssel, a nyolc órás munkaidő kihasználtatásával párhuzamosan startból feleznie kellene a szervezeti felépítést. Kivéve azokat az osztályokat, amelyek naponta közvetlen kapcsolatban állnak az állampolgárokkal, ügyintéznek, szolgálnak.

Categories: Aktuális, Slider