Bekeményítenek a gazdák

Bekeményítenek a gazdák

Országos tiltakozás megszervezésére készül a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC), ha a mezőgazdasági minisztérium nem oldja meg követeléseiket – jelentette be hétfőn a szervezet, a hírt az Agerpres is nyilvánosságra hozta.

Közleményük szerint elküldték a minisztériumnak az egyéni mezőgazdasági termelők és a szövetkezetek által felvetett problémák listáját. A problémák megoldására határidőket is szabtak. Közölték: ha Florin-Ionuţ Barbu mezőgazdasági miniszter nem tartja be ezeket a határidőket, akkor az AAC azonnali lépéseket tesz egy országos tiltakozás megszervezésére.

A gazdaszervezet hangsúlyozta, hogy a listán szereplő problémákra többször is felhívták a mezőgazdasági minisztérium és a kormányzati intézmények figyelmét az elmúlt két évben.

Követeléseik között szerepel, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) január 31-ig fizesse ki a gazdákat megillető szubvenciókat. Kérik, hogy a kormány január 23-ig tisztázza: milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól.

Az AAC követeléslistáján többek között szerepel az ukrán gabonabehozatal által érintett hazai mezőgazdasági termelők veszteségeinek kompenzálása, valamint az ukrán termékek vámmentességének megszüntetése is. Ezek teljesítésének határideje május 31.

A gazdák kérik azt is, hogy férhessenek hozzá kamattámogatott hitelekhez működőtőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz. Ugyanakkor elvárják, hogy a kormány aktualizálja a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét. Ez utóbbi intézkedés határideje 2024. június 30.

További követelésük, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek közé sorolják be a traktorokat is, a traktorokat továbbra is az önkormányzatoknál lehessen forgalomba íratni, és a közutakon évente 60 napnál kevesebbet közlekedő mezőgazdasági gépek mentesüljenek a kötelező műszaki vizsga alól. Ez utóbbi intézkedések határideje január 31.

Az AAC további kérése, hogy a parlament a következő ülésszakban (június 30-ig) vizsgálja felül a bérleti szerződés minimális időtartamára, valamint a legelők koncesszióba adására vonatkozó törvényeket. Emellett elvárják, hogy az állam június 30-ig nyújtson műtrágyavásárlási támogatást a gazdáknak.

A listán szerepel még az öntözésre használt energia költségeinek állami kompenzálása és a mezőgazdasági alkalmazottak adókedvezményeinek visszaállítása is.

A több gazdaszervezetet tömörítő AAC képviselői hétfőn részt vesznek a mezőgazdasági minisztériumban tartott tárgyalásokon.

Közben a két nagylaki határátkelőnél már negyedik napja tart a tiltakozás, körülbelül 80 kombájn és traktor nehezíti a gépjárművek, teherautók közlekedését.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider