Szigorítják a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetését

Szigorítják a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetését

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetését szigorító törvénytervezetet, írja az Agerpres.

Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor és Diana Tuşa szociáldemokrata képviselő jogszabályjavaslata a büntető törvénykönyvet, a büntetőeljárási törvénykönyvet és az audiovizuális törvényt módosítja. A tervezetet 276 támogató szavazattal, három tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A tervezet szerint a 14 éven aluli gyerekkel szexuális kapcsolatot létesítő, 14 és 18 év közötti kiskorúak esetében szabadságvesztéssel nem járó nevelőintézkedés alkalmazható. Börtönbüntetést akkor lehet kiszabni, ha a kiskorú korábban már elkövetett egy bűncselekményt, amelyért szabadságvesztéssel nem járó büntetést kapott.

Ugyanakkor 8-tól 15 évig terjedő börtönnel büntetendő az a felnőtt, aki védekezni vagy az akaratát kinyilvánítani képtelen kiskorút kényszerít szexuális kapcsolat létesítésére.

A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy 2-től 9 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a felnőtt, aki 16 és 18 év közötti kiskorúval létesít szexuális kapcsolatot.

Ha a bűncselekményt visszaeső bűnöző, illetve két vagy több személy együttesen követte el, három és tíz év közötti szabadságvesztés róható ki rájuk.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider