Együtt moziztak Battonyán

Együtt moziztak Battonyán

Aradról, Pécskáról és Kisperegről is érkeztek nézők a Battonyán a hétvégén megrendezett Magyar Filmek Fesztiváljára.
A MOZIfeszt-et két határmenti településen, június végén Encsen, most pedig Battonyán szervezte meg az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület, a Nemzeti Kulturális Alap, Battonya Város Önkormányzatának, valamint országos és helyi partnerek támogatásával.
A filmkedvelőket a csütörtök délutáni megnyitón Borsodi János battonyai alpolgármester köszöntötte, aki átadta a szót Zalai Mihálynak, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökének.
– Battonya mert nagyot álmodni és elvállalta a házigazda szerepet. Több más település jelezte, hogy követni szeretnék – mondta az elnök, majd köszöntötte az Arad megyei nézőket.
Acél Anna, az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület elnöke, egykori híradós, röviden bemutatta a fesztivál menetrendjét és az előzetes internetes szavazás eredményeként levetítendő hét filmet.
– Külön örülük annak, hogy ilyen szép számban érkeztek a határon túlról, hiszen egyesületünk célja a Kárpát-medencei magyarság identitásérzésének, anyanyelvének megőrzése – tette hozzá.
Pécskáról 19 fős csoport volt jelen Antal Péter polgármester vezetésével, Aradról szervezetten 20-an jöttek, de többen érkeztek saját autójukkal a megyeszékhelyről és Kisperegről is. Pécskáról és Aradról pénteken és szombaton is ingyenes busz indult Battonyára.
A köszöntőket követően rögtön elkezdődött a MOZIfeszt: a programot A Viszkis nyitotta, ezt követően a másodikként levetített A tökéletes gyilkos c. film főszereplőjével, László Zsolttal tartottak közönségbeszélgetést.
A következő két nap alatt, többek között, a Pappa Pia, a Brazilok és a Kincsem című filmeket nézhették meg az érdeklődők.
A helyszínül szolgáló Battonyai Művelődési Központ előterében a nézők megtekinthették a programban szereplő filmek plakátjait, illetve Új Szilvia keramikus Babáim című kiállítását.
Pénteken délelőtt pécskai gyerekek egy csoportja megnézte a versenyen kívül levetített Lúdas Matyi című rajzfilmet, szombaton pedig a Vuk-ra utaztak át a testvérvárosba.
A fesztivál valójában verseny is, az öt battonyai lakosból álló zsűri szavazata alapján osztották ki a szervezők és a házigazdák által felajánlott fődíjat, a különdíjat, valamint a legjobb színészeknek járó kitüntetéseket.
A nyertes Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című drámája lett.

Sinka Pál

Vezető fotó: Facebook

Categories: Slider