Iohannis NATO-főtitkár akar lenni

Iohannis NATO-főtitkár akar lenni

Klaus Iohannis kedden bejelentette, hogy megpályázza az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) főtitkári tisztségét, írja az Agerpres.

“Románia nevében vállalom ezt a jelölést” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Kifejtette: itt az ideje, hogy Románia “még felelősségteljesebb szerepet vállaljon az euroatlanti struktúrák vezetésében”.

Elmondta, hogy Románia alaposan ismeri a jelenlegi biztonsági helyzetet, amelynek egyensúlyát felborította Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a NATO-nak is meg kell újítania a küldetéséről alkotott elképzelését. Emlékeztetett arra, hogy Kelet-Európa érdemben járul hozzá a NATO-ban lefolyatott vitákhoz és a meghozott döntésekhez.

Az államfő kijelentette, hogy a NATO-t a szövetség egészének érdekeit szolgáló döntések meghozatalában segíti, ha a kelet-európai térségnek egy “kiegyensúlyozott, erős és befolyásos” képviseletet biztosít.

Románia húsz éve csatlakozott a NATO-hoz, Iohannis ebből az alkalomból tette a bejelentését.

Kifejtette, hogy országa teljesítményére és saját tízéves államfői mandátumainak tapasztalataira alapozva pályázza meg “teljes felelősséggel” a védelmi szövetség főtitkári tisztségét. Hangsúlyozta, hogy alaposan ismeri a NATO-t, Európát és a régiót érintő kihívásokat.

“A Szövetség alapértékei – beleértve a jogállamiságot, az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását – iránytűként vezettek minket a valódi demokrácia megszilárdítása felé. És ami döntő fontosságú: a NATO ernyője a történelem legerősebb biztonsági garanciáit nyújtotta számunkra. Ezek a biztonsági garanciák soha nem voltak olyan fontosak, mint ma” – hangsúlyozta az államfő.

Iohannis emlékeztetett, hogy a régió az utóbbi évtizedek legnagyobb biztonsági válságával néz szembe, de Románia lakossága a NATO-nak köszönhetően biztonságban érezheti magát.

Úgy fogalmazott: néhány évvel ezelőtt még valószínűtlennek tűnt egy katonai konfliktus Európában, de Oroszország ‘komoly és tartós fenyegetésnek bizonyul kontinensünkre, euroatlanti biztonságunkra nézve’. ‘Ilyen körülmények között a NATO határai kiemelkedő fontosságúak, és a keleti szárny megerősítése, amelybe Románia is beletartozik, hosszú távú prioritás marad’ – jelentette ki.

Arra is kitért, hogy Románia a bruttó hazai termék 2,5 százalékát fordítja védelemre, és ismét megerősítette, hogy az ország ‘feltétel nélkül’ támogatja Ukrajnát és a NATO partnerállamait, különös tekintettel a sérülékeny országokra.

“Oroszországgal komplikált a szomszédi viszonyunk” – fogalmazott nyilatkozatában az államfő, rámutatva arra, hogy biztonsági garanciák nélkül Románia nem tudott volna gazdasági fejlődést elérni, befektetőket vonzani és a lakosság életszínvonala sem emelkedett volna. “Ezek a garanciák pedig közvetlenül kapcsolódnak az ország katonai modernizációjához és a NATO-tagságunkhoz” – tette hozzá.

Klaus Iohannis kijelentette, hogy Románia a NATO és az Európai Unió megbecsült tagja, és ezt az elmúlt évek során mutatott elkötelezettsége, kül- és biztonságpolitikájának stratégiai kiszámíthatósága, a stabilitás, a szakmaiság, a NATO és az EU alapértékeinek maradéktalan tiszteletben tartása révén érdemelte ki.

Úgy vélekedett, Románia megérdemli, hogy az euroatlanti struktúrák vezetésében képviseltesse magát, ugyanis az ország az elmúlt két évtizedben radikális változásokon ment keresztül, és tapasztalatával hozzájárulhat a kihívásokra és fenyegetésekre adható lehetséges válaszok kidolgozásához. 

Mircea Geoană karrierdiplomata, korábbi román külügyminiszter jelenleg a NATO főtitkár-helyettese.

Fotó: presidency.ro

Categories: Aktuális, Slider