Sztrájkra készülnek az egyészségügyisek

Sztrájkra készülnek az egyészségügyisek

A kormány elutasította az egészségügyi alkalmazottak 2024. január elsejei hatályú, 20 százalékos megemelésére vonatkozó kérését, ezért a közeljövőben tiltakozó akciók várhatók – jelentette be szerdán a Sanitas szakszervezeti szövetség első alelnöke, akit az Agerpres idézett.

Iulian Pope más egészségügyi szakszervezeti vezetőkkel együtt tárgyalt Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel.

Beszámolója szerint a találkozó “nem volt gyümölcsöző” a szakszervezetek szempontjából, mert a nyári tárgyalásokon elhangzottakhoz képest most nem kaptak egyértelmű választ a kormánytól a jövő évi béremelésekre vonatkozó kérdéseikre.

A szakszervezetek az egészségügyi alkalmazottak fizetésének “dinamikusabb”, “gyorsabb ütemű” növelését kérték, vagyis 20 százalékos béremelést 2024. január elsejétől, a kormány azonban ezt elutasította. Az egészségügyi dolgozók tehát ugyanarra az 5 százalékos béremelésre számíthatnak, amelyet a jövő évi költségvetés tervezetét előkészítő “salátarendelet” az összes közalkalmazottnak előír – közölte Pope.

Categories: Aktuális, Slider