PISA-tesztelés: megrekedt a lemaradás

PISA-tesztelés: megrekedt a lemaradás

A romániai tanulók által a 2022-es PISA-felmérésen elért eredmények nagyvonalakban megegyeznek a 2018-as tesztelésen elértekkel – közölte kedden az oktatási minisztérium, amelyet az Agerpres idézett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közzétette a Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérés Programjának (PISA) keretében 2022 tavaszán 81 ország részvételével végzett mérés eredményeit. A teszt a 15 éves tanulók olvasási-szövegértési, matematikai és természettudományi kompetenciáit méri fel rendszeres időközönként.

A román oktatási tárca ezzel kapcsolatos közleményében hangsúlyozta, hogy más országoktól eltérően Romániában nem tapasztaltak jelentős visszaesést a diákok teljesítményében, ami az oktatási rendszer rugalmas ellenálló képességét bizonyítja, illetve azt, hogy sikerült visszaszorítani a koronavírus-világjárvány hatásait.

Az eredmények szerint matematikából a romániai diákok 51 százaléka ért el legalább 2-es szintnek megfelelő pontszámot, ami jelentősen elmarad az OECD 69 százalékos átlagától. A tanulók mintegy 4 százaléka teljesített magas szinten – 5-ös vagy 6-os szintet érve el -, szemben az OECD 9 százalékos átlagával – közölte az oktatási minisztérium.

Az olvasás-szövegértés területén a romániai diákok 58 százaléka szerzett legalább 2-es szintű jártasságot – szemben a 74 százalékos OECD-átlaggal -, az 5-ös vagy 6-os szintet 2 százalékuk érte el, szemben a 7 százalékos OECD-átlaggal.

Természettudományokból a romániai tanulók 56 százaléka érte el a legalább 2-es szintet – az OECD-átlag 76 százalék -, és mindössze 1 százalékuk kapta meg az 5-ös vagy 6-os szintnek megfelelő pontszámot (az OECD-átlag 7 százalék).

A PISA-jelentés értelmében a romániai tanulók 83 százaléka vallotta azt 2022-ben, hogy könnyen barátkozik az iskolában, szemben a 76 százalékos OECD-átlaggal.

A járvány alatti távoktatás idején a romániai tanulók 31 százalékának hetente legalább egyszer gondot okozott az iskolai feladatok megértése, 26 százalékuknak pedig az, hogy találjanak valakit, aki segít nekik a házi feladat elkészítésében. Ezen a téren az OECD-átlag 34, illetve 24 százalék volt a PISA-jelentés szerint.

Categories: Aktuális, Slider