Iohannis: a schengeni rendszer már nem működik

Iohannis: a schengeni rendszer már nem működik

Klaus Iohannis államfő csütörtökön Brüsszelben kijelentette, hogy a schengeni rendszer már nem működik, de Románia csatlakozásával biztonságosabbá válna a térség, olvasható az Agerpres hírében.

“A valóság az, hogy a schengeni rendszer már nem működik. A schengeni térség szinte nem is létezik, mert a migráció jelentős mértékű növekedése miatt nagyon sok ország lezárta határait. Még közelünkben, az Unió keleti részén is történtek határlezárások” – mondta Iohannis az Európai Tanács ülése előtt, amelynek egyik fő napirendi témája a migráció.

Emlékeztetett, hogy egyrészt a tagországok egy része a schengeni megállapodás korszerűsítésére törekedne, másrészt azonban vannak olyan országok, amelyek elleneznek minden bővítést.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia évek óta törekszik a csatlakozásra, és nagyon rég fel is van már készülve rá.

“Románia csatlakozásával a schengeni övezet biztonságosabbá, erősebbé válna. Ha Románia tagja lenne, újult erővel foghatnánk hozzá a schengeni térség megreformálásához, hogy ismét életképes rendszerré váljon, és visszaadjuk az európai állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát. Ennek eléréséig azonban nagyon sok tárgyalást kell még lefolytatni” – fejtette ki Iohannis.

A Románia csatlakozását tavaly decemberben megvétózó Ausztria képviselőinek a témával kapcsolatos legutóbbi nyilatkozataira reagálva Iohannis azt mondta, Bécsben “kissé elakadt a lemez”, annak ellenére, hogy Románia nagyon jól teljesít az illegális migráció visszaszorítása terén. Hozzátette, jómaga és a kormány képviselői a továbbiakban is minden diplomáciai eszközt bevetnek, de “egyre furcsább” a két ország közötti párbeszéd, “Ausztria ugyanis minduntalan kijelenti, hogy nincs semmi problémája Romániával és Bulgáriával, mégis ellenzi a schengeni bővítést”.

Megkérdezték tőle az újságírók azt is, számolnak-e azzal a lehetőséggel, hogy Románia indítson pert Ausztria ellen, ha a bécsi kormány kitart az ország schengeni csatlakozása ellen emelt vétója mellett. Iohannis azt válaszolta, ez “rendkívül összetett” jogi kérdés, a jogászok is eltérően vélekednek az eljárásról. “Amíg mi nem tisztázzuk ezt egymás között, nem ajánlatos nyilvánosan beszélni a témáról” – válaszolt.

Fotó: presidency.ro

Categories: Aktuális, Slider