Nehogy laposra tapossa: kampány a betétdíjas visszaváltásról

Nehogy laposra tapossa: kampány a betétdíjas visszaváltásról

Átfogó tájékoztató kampányt indított a betétdíjas visszaváltási rendszert (SGR) működtető RetuRO vállalat a rendszer fontosságáról és előnyeiről, írta az Agerpres hírügynökség.

A RetuRO hétfői közleménye szerint a Visszaváltás hórája elnevezésű sajtókampány részletezi az italcsomagolások visszaváltásának és a betétdíj átvételének lépéseit, illetve felhívja a lakosság figyelmét a tisztább és zöldebb környezet megteremtésében betöltött szerepére.

“Minden egyes közösen megtett lépés, minden egyes visszaváltott csomagolás és minden egyes betétdíjátvétel jelentősen hozzájárul a környezetünk védelméhez. Fontos átalakulásnak vagyunk tanúi, és mindannyian a változás előidézői lehetünk’ – idézte a közlemény Gemma Webbet, a RetuRO vezérigazgatóját, aki szerint a tájékoztatási kampány csak a kezdet, a következő hónapokban arra fognak összpontosítani, hogy tudatosítsák a lakosságban a rendszer környezetkímélő szerepét.

A kampány elindításának alkalmából Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy a működésének harmadik évében a betétdíjas visszaváltási rendszer hatékonysága már 95 százalékos lesz.

A tárcavezető szerint a SGR november 30-i beindítása “valószínűleg” az elmúlt 30 év legnagyobb és legjelentősebb lépése a romániai hulladékgazdálkodásban. “Fontos szerepet játszik a kezdeményezés sikerében minden egyes állampolgár, aki visszavált egy italcsomagolást. Ez a kezdeményezés (…) egy zöldebb és tisztább jövőre vonatkozó vízió, amelyben mindannyiunknak részt kell vennünk. (…) Szeretném, ha valamennyi romániai megértené, hogy nem egy egyszerű csomagolásért fizet 50 banit, ez valójában egy jobb jövő garanciája” – idézte a minisztert a közlemény.

Már felröppent, hogy érdemesebb lesz Magyarországon 50 forintért visszaváltani, mint Romániában 50 baniért, de ez így nem igaz: a magyar flakonokon (is) speciális vonalkód akadályozza ezt meg.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider