Pécskaiak, tornyaiak Szarvason a nemzetiségi napon

Pécskaiak, tornyaiak Szarvason a nemzetiségi napon

Ma, szombaton került megszervezésre Szarvason a XXII. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok rendezvénysorozat. Amelyik tulajdonképpen tegnap délután kezdődött a Zenepavilonnál a vendégek bemutatkozó gálaműsorával. És amelyikről természetesen nem hiányozhattak a pécskaiak, tornyaiak sem, hisz a partiumi díszvendég idén Pécska volt.
A szombati nap zsúfolt és színes programjai reggel 8-kor zenés felvonulással vették kezdetüket a Szarvas külvárosában lévő Ezüstszőlő dűlőn. A hivatalos megnyitóra az Összetartozás Emlékparkban került sor. Antal Péter, Pécska polgármestere megköszönte a megtiszteltetést, hogy idén Pécska az esemeny díszvendége és röviden bemutatta a várost, kiemelve a nemzetiségek, vallások békés együttélését. A beszédet követően Antal Péter és Bacsilla Sándor oktatási tanácsadó együtt leplezte le és koszorúzta meg a város által állíttatott kopjafát.
A megnyitón jelen volt többek között Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, MAGOSZ elnök, Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr.Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Fekete Péter, Kultúráért Felelős Államtitkár,
Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke, a Békés Megyei Önkormányzat képviselője, a Békés Megyei Agrárkamara alelnöke.
A program kézi kaszálás bemutatóval, hagyományos csépléssel, ősi aratóételek főzőversenyével folytatódott, de sor került parasztolimpiára, amelyre benevezett a Búzavirág Néptáncegyüttes, de természetesen a táncprogram során is fellépnek.
A búzavirágosok pörköltet főztek, a Tóth Piroska-Suttyák András fémjelezte tornyai ProPirKult Egyesület pedig csörögét. A ProPirKult
a küldöttséggel külön standot rendezett be, ahol a táncosok szülei és segítőik palacsintát sütnek a vendégek számára.
A színes program éjfélig tart majd.

Sinka Pál

Categories: Környékünk, Slider