Schengen: román-osztrák szájkarate

Schengen: román-osztrák szájkarate

Karoline Edtstadler, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EU-ügyi minisztere pénteken ismételten hangoztatta Ausztria aggályait a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban, miután a bukaresti kormány azzal fenyegetőzött, hogy bepereli Ausztriát, ha az továbbra is megvétózza Románia schengeni csatlakozását – jelentette az APA osztrák hírügynökség, amelyet az Agerpres idézett.

‘Ausztria vétója a schengeni övezettel kapcsolatban nem Románia ellen irányul, hanem egy olyan rendszer ellen, amely már nem működik” – mondta Karoline Edtstadler pénteken az APA megkeresésére.

Az osztrák miniszter mindazonáltal megértést mutatott Bukarest álláspontja iránt. “Tiszteletben tartjuk román partnereink álláspontját és megértjük érdekeiket. Ugyanakkor nem hunyhatunk szemet, és nem terjeszthetünk ki egy amúgy is hibás rendszert” – hangsúlyozta.

Edtstadler hozzátette, az Európai Uniónak “el kell végeznie a házi feladatát, és biztosítania kell az EU működőképes határvédelmét.’

‘Csak a biztonságos külső határok teszik megvalósíthatóvá a belső határok nélküli Európára vonatkozó elképzelésünket” – hangsúlyozta az osztrák politikus.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök azt nyilatkozta az osztrák Der Standard napilapnak, hogy ha Karl Nehammer kancellár ismét indokolatlanul vétót emel, miniszterelnökként kötelessége lesz megtámadni Ausztria döntését az Európai Unió Bíróságán, illetve kártérítést fog követelni Ausztriától a schengeni övezetből való kizárással okozott veszteségekért. Ciolacu szerint a veszteségek a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékával megegyező összegre rúgnak.

A kérdés kapcsán Gerhard Karner osztrák belügyminiszter (ÖVP) azt nyilatkozta, hogy jelenleg Európában nő a migránsok száma, ezért mostanában ‘semmi értelme a schengeni térség bővítéséről beszélni’.

‘Több ellenőrzésre van szükségünk, nem kevesebbre’ – tette hozzá Karner.

Két román EP-képviselő, Eugen Tomac és Vlad Botoş csütörtökön hivatalos levelet küldött az uniós szankciók végrehajtásáért felelős európai biztosnak, David O’Sullivannek, amelyben arra kérik az Európai Bizottságot, vizsgálja ki, hogy Ausztria mennyire tartja tiszteletben az Oroszország elleni szankciókat és az Európai Unió politikai irányvonalát.

Tomac azt írta csütörtökön a Facebookra, felmerül a gyanú, hogy Ausztria megszeghette az Oroszország ellen bevezetett szankciókat.

Angelika Winzig, az ÖVP európai parlamenti frakciójának vezetője “helytelennek és több mint alaptalannak” nevezte a két román EP-képviselő kijelentéseit: “Meg sem próbáltak beszélni velünk. Kijelentéseik távol állnak az objektív kritikától, és a leghatározottabban elítélendőek. Az osztrák kormány az ukrajnai háború kezdete óta dolgozik a gázellátás diverzifikálásán, és jelentős előrelépéseket tett. Mindig is világos volt, hogy ez nem valósítható meg egyik napról a másikra. Ugyanakkor Ausztria is támogatott minden Oroszország ellen bevezetett szankciót” – reagált az osztrák EP-képviselő az APA szerint.

Categories: Aktuális, Slider