A kormányfő kiakadt a “pasziánszozó” közalkalmazottakra

A kormányfő kiakadt a “pasziánszozó” közalkalmazottakra

Ötven intézkedést magába foglaló sürgősségi rendelettel készül csökkenteni a kormány a költségvetési kiadásokat – jelentette be a pénzügyminiszterrel tartott szerdai találkozója utáni sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Az Agerpres híre szerint Marcel Ciolacu elmondta, hogy a koalícióban egyeztetett intézkedéscsomag a hazai közszféra ‘első valós reformját’ jelenti.

“Itt az ideje, hogy azok, akik dolgoznak, megfelelő fizetést és bérpótlékokat kapjanak. Azok pedig, akik évtizedek óta pasziánszot játszani járnak be a munkahelyükre, nézzenek más állás után. Több mint 50 fajta bérpótlék van. Hihetetlen, hova jutott ez a jelenség (…)” – jelentette ki a kormányfő.

Ciolacu szerint az intézkedéscsomag célja a makrogazdasági egyensúly megteremtése annak érdekében, hogy Románia növekedési kilátásai stabilak maradjanak. Alapelve pedig az, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával párhuzamosan növelni kell az állam bevételeit is.

A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért nem vitatták meg a sürgősségi rendeletbe kerülő intézkedéseket már néhány hónappal korábban, hogy ezeket fokozatosan lehessen bevezetni.

“Nagyon bízom a közszféra reformjában, amit készen állok felvállalni. Ez már régóta esedékes. (…) Társadalmi méltányosságra van szükség. Nem lehet, hogy az államfőnél magasabb jövedelmű személyek üdülési utalványban részesüljenek. Meg kell értenünk, hogy a munka adóterhei sem maradhatnak a jelenlegi szinten. (…) Jelenleg jelentős az eltérés a munka és a tőke megadóztatásában” – részletezte.

Ciolacu közölte, hogy jövő szerdán ismét találkozik a pénzügyminiszterrel és csapatával, akikkel a költségvetés bevételeinek növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét és az idei első költségvetés-kiigazítást vitatják meg. 

Categories: Aktuális, Slider