Elkel egy kifli: az ANAF máris tud róla

Elkel egy kifli: az ANAF máris tud róla

A jelek szerint a koronavírus áldásos a román közintézményi rendszer korszerűsítésére, ennek egyik példája, hogy a pénzügyi hivatal (ANAF) most szélsebesen ráköti a pénztárgépeket egy központi rendszerre. Magyarán, ha egy bolt elad egy kiflit, az ANAF máris tudja, hogy a tulajdonos mennyivel tartozik az államnak. Persze, amennyiben az eladást beüti.

A pénztárgépek rákötése hosszú évek óta húzódik, miközben az EU- tagállamokban – köztük Magyarországon is – ez már nem újdonság. Sorin Cîţu pénzügyminiszter bejelentette, hogy tesztrendszerben már a jövő héten megkezdik a pénztárgépek rákötését az ANAF hálózatára, így a hivatal azonnal értesül a bizonylatok kibocsátásáról. Az érintetteknek ehhez internet-kapcsolat és megfelelő pénztárgép kell majd.

A menetrend: július 1-től 50 000 nagyobb kereskedelmi cég, szeptembertől 50 000 közepes vállalat pénztérgépét kötik be, novemberben pedig további 450 000 kiscég kerül sorra. “Egyidejű, valós információkra van szükségünk” – mondta a pénzügyminiszter.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider