A kormányfő elfogadhatatlannak tartja a sajtó befolyásolását, megfélemlítését

A kormányfő elfogadhatatlannak tartja a sajtó befolyásolását, megfélemlítését

Az állami intézményeknek és a sajtónak a román állampolgárok szolgálatában kell állniuk, feladatuk az igazság védelme, a demokrácia és a jogállamiság megszilárdítása – írta a Facebookra Nicolae Ciucă miniszterelnök a sajtószabadság világnapja alkalmából, erről az Agerpres számolt be.

“Ma köszönetet mondtam a kormánynál akkreditált újságíróknak azért, hogy professzionális módon látják el a társadalom információigényét. Felelősségteljes, mindig jól tájékozott emberekről van szó, akik az igazságot és a közérdeket, a szólásszabadságot és az információhoz való hozzáférést szolgálják, azokkal az euroatlanti értékekkel összhangban, amelyeket polgáraink akaratából magunkévá tettünk. Az újságírói munka mindenekelőtt az emberek iránti felelősséggel jár, ezért tartom elfogadhatatlannak a sajtó befolyásolásának vagy megfélemlítésének minden formáját. Szilárdan hiszek a véleménynyilvánításhoz és a szólásszabadsághoz való jogban, nagyra értékelem a sajtó munkáját és szerepét a román társadalomban” – írta a kormányfő.

Ciucă rámutatott, napjainkban a legnagyobb kihívást a korrekt és objektív tájékoztatás jelenti.

“Egy olyan időszakban, amikor a kommunikációs csatornák sokasága teret hagy a felretájékoztató kampányoknak is, a legnagyobb kihívás – többek között az újságírók számára is -, hogy megkülönböztessék a pontos és objektív, jól dokumentált információkat a manipulációra, megosztásra és gyűlöletkeltésre irányuló hamis információktól. Intézményi szinten, de a sajtó szintjén is mindannyian a román állampolgárok szolgálatában állunk, és feladatunk az igazság védelme, valamint a demokrácia és a jogállamiság közös megszilárdítása” – olvasható Ciucă bejegyzésében.

A miniszterelnök hozzátette, a sajtó munkatársait “partnereknek” tekinti a kormány legfontosabb célkitűzéseinek elérésében. “A sajtószabadság szabad utat jelent a társadalmat érintő témák és a célok elérését szolgáló megoldások megvitatásához” – szögezte le Ciucă.

Fotó: www.gov.ro

Categories: Aktuális, Slider