Energiaár-robbanás: ilyen támogatást tervez a kormány

Energiaár-robbanás: ilyen támogatást tervez a kormány

Virgil Popescu energiaügyi miniszter tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy a román hatóságok rövid távon további intézkedéseket terveznek elfogadni az energiaár-válság miatt a fogyasztóknak nyújtott támogatás növelése érdekében, írja az Agerpres.

Popescu a Facebook-oldalán számolt be erről szombaton, hozzátéve, ismertette a román hatóságok eddigi lépéseit is az ügyben.

A miniszter szombaton részt vett az Európai Unió energiaügyi tanácsának a franciaországi Amiensben tartott informális megbeszélésén.

‘Az energiaár-válság minden uniós tagállamban komoly aggodalomra ad okot, és jelenleg a belföldi intézkedések a leghatékonyabbak a negatív hatások enyhítésére. A megbeszélésen felidéztem azokat az intézkedéseket, amelyeket Románia tavaly év végén fogadott el a kiszolgáltatott fogyasztók és a fogyasztók különböző kategóriáinak – lakosság, kis- és középvállalkozások, kórházak stb. – védelme érdekében’ – tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta, több más miniszterkollégájával együtt támogatta annak fontosságát, hogy a tagállamok rugalmasan kezelhessék a gazdasági szempontból legköltséghatékonyabb intézkedések kiválasztását belföldi körülményeik figyelembe vételével.

Az energiaügyi minisztérium közvitára bocsátotta a fogyasztókat támogató új intézkedésekről szóló sürgősségi rendelettervezetet.

A tervezet szerint a villamos energia esetében az árkompenzáció-jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. Így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használnak el, 68 banit kell fizetniük kilowattóránként, és azok sem fizetnek majd 80 baninál többet, akiknek a fogyasztása meghaladja az 500 kilowattórát. A földgáz esetében 31 banira csökken az árplafon kilowattóránként, a jogosultsági küszöb pedig másfélszeresére nő. Így azoknak, akik a fűtésszezon öt hónapja alatt nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt, 22 banit kell majd fizetniük kilowattóránként. 

Categories: Aktuális, Slider