EMGESZ-AMMGE gazdaviadal Arad megyében: Csipkár a legpaprikásabb

EMGESZ-AMMGE gazdaviadal Arad megyében: Csipkár a legpaprikásabb

„Van elég bajunk, nehogy már ezzel foglalkozzunk most, a helyhatósági választások előtt” – nyilatkozta az Aradi Napnak dr. Burián Sándor megyei EMNP-elnök arra a kérdésre, meddig jutottak a néppárti gazdaszervezet felépítésében Arad megyében.
Annyit azért még hozzátett, hogy Borgya Rozália, az EMNP kisjenői szervezetének elnöke „tud gazdákat”, nála érdeklődjünk, ám azt bevallotta, hogy jelenleg az EMNP gazdaszervezetének, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségének (EMGESZ) nincs megyei elnöke, aki volt, az visszalépett. Burián elismerte, nagyobb reménységgel indultak a gazdák, „aztán otthagyták”.
Ezt megerősítette az Aradi Napnak Vass Balázs is, aki bevallotta, hogy a megyei elnöki tisztséget neki is felajánlották, de „idő hiányában” ezt nem vállalta. „Nem sikerült tagokat toborozni, mert nem volt lehetőség gyűlésekre, pályázatokra, s ha a gazda nem lát a dologban hasznot, akkor nem meg el még gyűlésre sem” – sommázta az EMGESZ helyzetét.
A nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb klasszikus esete bukkant fel a néppárti gazdaszervezet esetében, hogy miközben Burián Sándor szerint az EMGESZ-t bejegyezték Arad megyében, Csipkár Imre fazekasvarsándi paprikatermesztő azt nyilatkozta az Aradi Napnak, hogy „gyűjtik a tagokat, aztán majd sor kerül a hivatalos bejegyzésre is”. Ezzel kapcsolatban pedig a szapáryligeti Vass Balázs úgy tudja, bejegyezték az egyesületet, de fogalma sincs, hogy a kötelező éves pénzügyi jelentést letették-e. Mert ha nem, akkor fel is számolódhatott volna az egyesület.
Az EMGESZ leghatározottabb, legcélratörőbb tagjának Csipkár Imre mutatkozott.
„Úgy egyeztünk meg, hogy hivatalosan csináljuk, de még nem tesszük papírra a gazdakört. A gazdakör megvan, és most úgy szervezkedem a néppártiakkal Fazekasvarsándon, hogy meg is verjük az RMDSZ-t, két tanácsost akarunk bejuttatni” – nyilatkozta az Aradi Napnak, jelezve, hogy a gazdaköri aktivitást politikai oszlopra tűzi fel.
Az érintettek megkérdezése után kiderült, az EMGESZ sorsát Arad megyében egyedül Csipkár Imre viseli a lelkén, ő próbál szervezkedni, tagokat toborozni, ám lehetőségei korlátozottak.
Nem tudta elhallgatni, mekkora tüskét kapott tavaly decemberben az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete (AMMGE) által szervezett „Élő hagyományaink terméke, a jövő nemzedék értéke” szakmai fórumon. „A paprikabemutatón én nem is akartam versenyeztetést. A Horváth-banda viszont nem így akarta, Kocsik meg behozta az unokáját”.
A megmérettetésen egyébként a gyakorlati paprikatermesztési és fűszerpaprika-gyártási tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező Kocsik Levente II. díjat kapott. „Vass Balázsnak III. díjat adtak, de Kocsik odaszólt neki, hogy meg sem érdemled, mert nem tartozol közénk” – idézte fel az eseményeket Csipkár, aki szerint ideje már, hogy az AMMGE vezetését a pécskai Zágoni Szabó András vegye át Kocsiktól.
Ami Arad megyét illeti, a jelek szerint a hétköznapi valóságtól teljesen elrugaszkodott Csomortányi Istvánt, az EMGESZ partiumi alelnöke. Ő az Aradi Napnak kijelentette, „jó a kapcsolat az AMMGE-vel”, sőt, személyesen Kocsik Józseffel is, és „csak velük közösen” képzelik el a terjeszkedést Arad megyében.
Furcsa módon Kocsik József szerint viszont az EMGESZ „halva született valami, azok járnak rosszul, akik kiválnak. Az Aradi Napnak továbbá kijelentette, „semmit sem csinálnak, csak elviszik az embereket kirándulni kiállításokra, gazdafórumokra”.

Irházi János

 

Fotó: Csipkár Imre

Categories: Gazdaság, Slider