Újra Ciucă alakíthat kormányt

Újra Ciucă alakíthat kormányt

Nicolae Ciucăt kérte fel kormányalakításra hétfőn az államfő, írja az Agerpres.

Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az RMDSZ-szel és a Románok Egyesítéséért Szövetséggel (AUR) tartott aznapi kormányalakítási egyeztetései után jelentette be döntését a Cotroceni-palotában. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a megbeszéléseken.

Sajtónyilatkozatában az államfő hangsúlyozta, hogy Nicolae Ciucát a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek közösen javasolták a kormányfői tisztségre. Ezek a politikai alakulatok szilárd parlamenti többséget hoztak létre – tette hozzá.

Az alkotmány értelmében a miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül meg kell alakítania a kabinetet, amelynek beiktatásához a parlament támogatását kéri. A kormány összetételéről és programjáról együttes ülésen vitázik és szavaz a parlament.

Nicolae Ciucă nem először miniszterelnök-jelölt: az államfő október 21-én már felkérte erre a tisztségre, de a tartalékos tábornok visszaadta megbízatását, miután a PNL és az RMDSZ nem talált támogatást egy kisebbségi kormány beiktatásához.

Nicolae Ciucăt 2023. május 25-től a PSD által javasolt miniszterelnök váltja a 2024-es parlamenti választásokig.

Fotó: presidency.ro

Categories: Aktuális, Slider