Kelemen Hunor is szívesen lenne kormányfő

Kelemen Hunor is szívesen lenne kormányfő

Átmeneti megoldásként egy RMDSZ-es miniszterelnök által irányított kormány felállítására tett javaslatot az államfőnek az elnöki hivatalban tartott hétfői egyeztetéseken a szövetség küldöttsége – számolt be a Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalásairól Kelemen Hunor.

Az Agerpres beszámolója alapján sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök elmondta: közölte az államfővel, hogy nincs vesztegetni való idő, olyan megoldást kell sürgősen találni a politikai válság feloldására, amellyel átvészelhető a jelenlegi nehéz időszak. Ezért ha nem sikerül helyreállítani a választások után alakult koalíciót, az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig, ha a többi párt nyitott erre. Hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak korlátozott mandátuma lenne, de felállítására mielőbb szükség van, mert bizonyos intézkedéseket csak sürgősségi rendeletekkel lehet meghozni.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta, az előrehozott választások kiírását “szinte lehetetlennek” tartja. Arra a kérdésre, hogy javasolt-e az államfőnek egy miniszterelnök-jelöltet, a politikus kijelentette: “A kollégáim azt mondták, hogy ha elfogadják a javaslatunkat, akkor magamat javaslom kormányfőnek, de ezt különösebben nem részleteztük”- mondta az RMDSZ elnöke.

Amint arról beszámoltunk, Klaus Iohannis államfő végül Dacian Cioloșt, az USR új vezetőjét jelölte, ám ha ez a csapat megbukik a parlamentben, még van esélye Kelemen Hunornak.

Fotó: rmdsz.ro

Categories: Aktuális, Slider