Faragó: nincs más koalíciós lehetőség

Faragó: nincs más koalíciós lehetőség

A romániai belpolitikában kirobbant válságról kérdezte az Aradi Nap Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselőt, miután az USR PLUS miniszterei benyújtották lemondásukat és megkezdődött az USR PLUS-AUR egyelőre alkalmi összeborulás eredményezte bizalmatlansági indítvány parlamenti cirkusza.

“Tavaly decemberben bíztunk benne, hogy ez a koalíció a PNL, az USR PLUS és az RMDSZ között működni fog, habár mi magyarok a szívünk mélyén féltünk, hogy bajok lesznek” – magyarázta az aradi képviselő. “Sok kérdésben képviselünk eltérő álláspontokat, csakhogy a két román pártból hiányzik a felnőtt politikai gonsolkodás, amelyet most tetőz, hogy náluk is tisztújító kongresszusok lesznek. A botrány az úgynevezett Anghel Saligny fejlesztési terv mentén pattant ki, és csak remélni lehet, hogy nem keletkezik olyan mély sánc az USR PLUS és a PNL között, hogy azt a belső választások lezárását követően, három hét múlva ne lehssen áthidalni, leülni egymással.”

Az RMDSZ támogatja a PNDL 3-nak is nevezett Saligny-programot, amelynek keretén belül a kistelepülések pályázhatnak infrastrukturális – gáz, villany, aszfaltozás, víz, csatorna – beruházásokra. “Ezeknek az egy-két vagy maximum háromezres településeknek esélyük sincs uniós, vagy más belső forrásokra, hogy legyen ivóvizük, vagy aszfaltozott főutcájuk” – mondta Faragó, hozzátéve, hogy veszélyes és megdöbbentő, hogy az USR PLUS most összeállt a szélsőséges nacionalista, magyar- és oltásellenes AUR párttal. “Ennek közép- és hosszútávon súlyos következményei lesznek” – figyelmeztetett az aradi képviselő.

De arra is felhívta a figyelmet, úgy képtelenség minisztériumot vezetni, hogy számos jelentős, országos ügyben nem egyeztetsz a miniszterelnökkel. Az USR PLUS pedig pont ezt tette, amolyan “minikormányt” alakított a koalíciós kabineten belül.

Faragó Péter elmondta, jelen pillanatban Romániában nincs más életképes koalíciós lehetőség, mint a jobboldali PNL-USR PLUS-RMDSZ alkotta összefogás.

Az USR PLUS-AUR benyújtotta bizalmatlansági indítvány csütörtökön olvasták fel a parlament együttes ülésén, még bizonytalan, mikor kerül sor a szavazásra, mert az RMDSZ javaslatára megvárják az Alkotmánybíróság álláspontját. A bizalmatlansági indítvány kapcsán a kormány tett alkotmányossági kifogást.

Categories: Aktuális, Slider