Az Aradi Kamaraszínház falusi ízei

Az Aradi Kamaraszínház falusi ízei

Augusztus 15-én az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes közös folklór előadásával indul újra útnak az Aradi Kamaraszínház idei Szórvány Kulturális Karavánja. A magyar kormány támogatásával megvalósuló egyhetes turné során a Falusi ízek című produkciót láthatja majd a közönség Aradon és hat Arad megyei településen.

Augusztusban is folytatja misszióját az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2021” csapata és újra elindul, hogy bejárja Arad megye magyarlakta településeit és eljuttassa előadásait a szórványvidéken élő magyar közösségekhez. Ezúttal az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója, a Falusi ízek című folklór műsor szerepel a IV. Szórvány Kulturális Karaván augusztusi repertoárjában. A néptáncelőadás egyes műsorszámait a békéscsabai Kispipa Zenekar élő muzsikája kíséri valamint Gerner Csaba színész előadásában pajzán prózák teszik színesebbé.

A Falusi ízek című folklór előadás egy néprajzi kalandozás a Kárpát-medencében. A képzeletbeli utazás alatt az alkotók olyan táncokat, zenéket, dalokat fűztek össze, amelyek néprajzi jelentősége megkérdőjelezhetetlen a magyar nyelvterületen. A Gyergyai hármas koreográfia például a Székelyföld legkeletibb felén található, kevésbé ismert néprajzi terület virtuóz táncaiba nyújt betekintést. Ugyanakkor a bő egyórás műsorban helyet kap a Kárpát-medence legvirtuózabb férfi tánca, a bogártelki legényes, megelevenednek a Szeged környéki magyar falvak farsangi szokásai és a bihari mezőség férfi táncai is. A békéscsabai Kispipa Zenekar ízelítőt ad a vajdasági tambura muzsikából, majd az Észak-Kelet Magyarországon élő szlovákok zenei világába kalauzolja a nézőket. A falusi táncok, zenék és dalok mellett Gerner Csaba színész mesével, történetekkel, pajzán prózával színesíti az előadást, amelynek koreográfusai Farkas Tamás és Farkas Ágnes.

A III. Szórvány Kulturális Karaván keretében idén júniusban a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját láthatta a közönség összesen hét településen Arad, Temes és Hunyad megyékben. Az egész napos programban a felnőttek Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját tekinthették meg, az ifjú korosztályt pedig a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjátékkal szólították meg. Júniusban a vándorcsapat eljutott Kisjenőre, Temesvárra, Pécskára, Kisiratosra, Dévára, Kisperegre és bemutatkozott Aradon is.

Az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván” program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg 2019 óta. A támogatás folytatódik idén is, ezzel biztosítva a mintaprogram folytonosságát, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye az anyanyelvi kultúrát. Az előadássorozat partnere az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.

A IV. Szórvány Kulturális Karaván augusztusra tervezett programja:

AUGUSZTUS 15 – KISPEREG, 21.00, SZABADTÉR

AUGUSZTUS 16 – FAZEKASVARSÁND, 21.00, SZABADTÉR

AUGUSZTUS 17 – SIMONYIFALVA, 21.00, KULTÚRHÁZ

AUGUSZTUS 18 – KISIRATOS, 20.00, SZABADTÉR

AUGUSZTUS 19 – NAGYZERIND, 21.00, SZABADTÉR

AUGUSZTUS 20 – ARAD, 20.00, NYÁRI SZÍNHÁZ

AUGUSZTUS 21 – NAGYIRATOS, 21.00, SZABADTÉR

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider