Csak súlyos esetben zárható ki diák az iskolából

Csak súlyos esetben zárható ki diák az iskolából

A tanulókat csak nagyon súlyos esetekben lehet kizárni az iskolából, a kizárt diák pedig a következő tanévben újra beiratkozhat ugyanabba a tanintézetbe – döntötte el a közoktatási törvény tervezetének hétfői vitáján a képviselőház tanügyi szakbizottsága, eről az Agerpres számolt be.

A testület egyöntetűen fogadta el a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az oktatási minisztérium közös módosító indítványát.

E szerint az iskola tanszemélyzete fegyelmi eljárást indíthat az intézmény szabályainak megsértése vagy a tanuló nem megfelelő viselkedése miatt. A vizsgálat részeként értesítik az esetről az érintett diák szüleit vagy törvényes gyámjait, és behívatják őket az iskolába egy megbeszélésre.

A törvénymódosító javaslat szerint a tanulóknak joguk van a védelemhez, kollektív szankciók pedig nem alkalmazhatók. Csak az iskola területén, a tanórán kívüli iskolai tevékenységek vagy online oktatás során elkövetett fegyelmi vétségek büntethetők.

A tanulókkal szemben alkalmazható szankciók a vétség súlyosságától függően a következők: egyéni figyelmeztetés; írásbeli megrovás; az ösztöndíj ideiglenes vagy a teljes tanévre szóló megvonása; áthelyezés egy párhuzamos osztályba; a tanulói jogviszony korlátozott idejű felfüggesztése; a kizárás írásos kilátásba helyezése; kizárás az ugyanabba az iskolába történő visszairatkozás jogával a következő tanévben; kizárás egy másik iskolába történő beiratkozás jogával a következő tanévben; kizárás a posztliceális képzés tanulói esetében az újrairatkozás joga nélkül. Ezek a büntetések a magaviseleti jegy levonásával is járhatnak. Elemisták esetében a szankcióknak csak az első három fokozata alkalmazható.

A tanulóknak az osztály vagy az iskola közössége előtt történő nyilvános megrovása tilos.

Az elfogadott módosító indítvány szerint az iskolai fizikai erőszak bármilyen formája a hatályos jogszabályoknak megfelelően büntetendő.

A kizárás kilátásba helyezése és a kizárás csak nagyon súlyos esetekben alkalmazható, amikor a tanuló iskolai jelenléte veszélyezteti a diáktársai vagy az iskolai személyzet biztonságát, és korlátozza az oktatáshoz vagy a munkához való jogukat.

A tanulói jogviszonyt legtöbb öt napra lehet felfüggeszteni, egy tanévben a felfüggesztések összesített időtartama nem haladhatja meg a 15 munkanapot.

A megbüntetett diákok tanácsadásban, pszichológiai segítségben és pszichoterápiában részesülnek, valamint nevelő jellegű tevékenységekben vesznek részt.

A bizottsági ülésen elfogadott módosító indítvány előírja azt is, hogy az iskolák javainak megrongálásáért vagy eltulajdonításáért felelős tanulók a polgári törvénykönyv előírásainak megfelelően kötelesek fedezni a szükséges javítási munkálatok költségeit, visszaszolgáltatni az ellopott javakat, vagy adott esetben kifizetni a megrongált vagy ellopott javak pótlásával kapcsolatos összes költséget.

A tanügyi bizottság ülése után Ligia Deca oktatási miniszter a sajtónak elmondta: az iskolák a fokozatossság elvét követve alkalmazzák a szankciókat, és “csak végső esetben” fogják kizárni a diákokat. Emlékeztetett arra, hogy a törvénymódosítás lehetőséget ad a tanulói jogviszony korlátozott idejű felfüggesztésére is. Kijelentette: szerinte nagyon kevés olyan eset lesz, amikor az iskoláknak a legsúlyosabb szankciót kell alkalmazniuk.

A hétfői ülésen a tanügyi bizottság elhalasztotta a vitát a közoktatási törvénynek az érettségivel és a középiskolai felvételivel kapcsolatos több paragrafusáról. Ligia Deca közlése szerint ezek a cikkelyek tesület keddi ülésén kerülnek majd napirendre.

A tanügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy a sokszínűség meghatározásán már nem fognak változtatni a bizottsági viták során, mert a korábban módosított meghatározás a sokszínűség “számos sajátosságára” kiterjed. 

Categories: Aktuális, Slider