Kilenc nap, több mint száz vaddisznó tetem

Kilenc nap, több mint száz vaddisznó tetem

A jelek szerint megállíthatatlanul terjed a sertéspestis Arad megye vaddisznó állományában. Csak az elmúlt kilenc napban több mint 100 döglött állatot találtak a vadászok, erdészek, ami kétszeresen meghaladja a 2020-ban elhultak számát. A vész főleg Soborsin és Honctő erdeiben terjed.

Marcel Roşu, a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) vezetője az Agerpresnek elmondta, az érintett területeken gyakorlatilag le kellene ölni a fertőzött vaddisznó állományt, ám ezt jogerős bírósági ítélet akadályozza: tilos szervezett űzéssel, bekerítéssel vadászni, csak a lesről való kilövés engedélyezett.

Roşu úgy véli, a sertéspestis tovább tizedeli majd a megye vaddisznó állományát, amennyiben nem változik a vadászatra vonatkozó szabályzat. A DSVSA adatai alapján 2020. augusztus 4-én azonosították az első fertőzést 268, farmon nevelt sertésnél, azóta megelőző intézkedéséként 2268 disznó hatósági leölését rendelték el.

Az erdészeti felügyelőség kéri az erdészeket, hogy fokozottan és gyakran ellenőrizzék, nincs-e elhullott vaddisznó tetem az általuk felügyelt övezetekben.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider