A megyei tanács (is) megvásárolná a Régi Színházat

A megyei tanács (is) megvásárolná a Régi Színházat

De a megyei tanács hétfői közleménye szerint bejelentkezett egy magánbefektető is. A két jelenlegi tulajdonos pénteken tárgyalt a megyei tanáccsal, és jelezték, az eladási ár 200.000 euró. Műemléképületről lévén szó, a helyzet ennél bonyolultabb, mert értékesítéskor elővásárlási joga van Arad Polgármesteri Hivatalának is.

Iustin Cionca, a megyei tanács elnöke a közleményben jelezte, az épületben kizárólag színház képzelhető el, ők már most kedden a helyszínen kezdenek egy felmérésbe, hogy aztán az elővásárlási joggal való élést bevigyék a legközelebbi tanácsi ülésre. Az elnök viszont megjegyezte, amennyiben a magánbefektető valóban akarja az épületet, ők nem állnak útjába.

Ami érthető, hisz a forráshiánnyal küszködő megyei tanácsnak most csak a Régi Színház megvásárlása nem hiányzik. Vélhetően az ügyről a liberális párton ((PNL) belül is egyeztettek már – vagy nem –, hisz a megyeszékhely még hallgat hivatalos álláspontjáról.

A megyei tanács csak a színházi részt, és nem a teljes Hirschl-házat vásárolná meg a lakásokkal, bérbe adott üzlethelyiségekkel együtt, vagyis mégsem kerülne megmentésre a teljes ingatlan.

A Régi Színházát valószínüleg 1817-1818 között építtette barokk stílusban Jakob Hirschl, bécsi származású aradi kereskedő. Ám köszönhetően a több mint 100 éves román közigazgatásnak, az épület már rég az összeomlás küszöbére süllyedt.

Fotó: a Hirschl-ház (archív)

Categories: Aktuális, Slider