Illegális online sertéskereskedelem: a címben tüzifa, a fotón disznók

Illegális online sertéskereskedelem: a címben tüzifa, a fotón disznók

Az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) hétfői információi szerint a megyében jelenleg 16 településen van sertéspestis-góc, írja az Agerpres. Ezek a következők: Kürtös, Világos, Galsa, Muszka, Kovaszinc, Székudvar, Gyorok, Pankota, Magyarád, Szentanna, Simánd, Gyulatő (Juliţa), Kisszintye, Nádas, Fazekasvarsánd, Keresztespatak (Cristeşti).

Marcel Roşu, a DSVSA ügyvezető igazgatója szerint a járvány terjedésének megfékezése mellett a fő problémájuk az illegális online sertéskereskedelem, mivel olyan településeken is kínálnak eladásra disznókat, ahol gócpont keletkezett. Próbálják keresni ezeket a hirdetéseket a közösségi oldalakon, beazonosítani a kereskedőket, ám az eladók gyakran nem használják a “sertés” kulcsszót a hirdetésekben, hanem sportcipőket, tüzifát kínálnak értékesítésre, miközben a mellékelt fotón disznó látható.

Az Agerpres híre szerint a DSVSA most a rendőrség és csendőrség bevonásával igyekszik legalább fékezni az illegális sertéskereskedelmet Arad megyében. Szerintük a járvány terjedésének fő oka, hogy a gócpontokról állatok kerülnek ki, ráadásul a sertéstenyésztők késve, vagy egyáltalán nem értesítik a körzeti állatorvost, hogy a telepükön megbetegedtek a disznók. De megfelelő védekezési óvintézkedéseket sem tesznek.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider