Főhajtás a Szabadság-szobornál: polgi ledöbbentette az aradi magyarokat [VIDEÓK]

Főhajtás a Szabadság-szobornál: polgi ledöbbentette az aradi magyarokat [VIDEÓK]

Előző esztendőkben március 15-én, október 6-án Gheorghe Falcă polgármester rendre tisztességes, multikulti, a magyarok, románok közös szabadságára, jelenére, együttélésére hajazó beszédeket tartott a Szabadság-szobornál. Idén azonban utódja, a frissiben megválasztott Călin Bibarţ polgármester, aki elsőként lépett a mikrofonhoz, nem tett mást, mint felsorolt tucatnyi gondolatot Teréz anyától, majd levonult. Ki sem ejtette a száján azt, hogy szabadság, aradi magyarok, Vértanúk, hősök, október 6., megemlékezés, és sorolhatnánk az ide illő, kötelezően kiejtendő szavakat. Ezt a szöveget elmondhatja akár egy iskolai évzárón is. Nem Teréz anya gondolataival volt a baj, hanem hogy csak hajrángatva lehetett ezeket a Vértanúkra való megemlékezéshez kötni. Miközben október 6. nem erről szól.

Kelemen Hunor beszéde:

Faragó Péter beszéde:

A Szabadság-szobornál tartott megemlékezésen szigorúan betartották az egészségügyi szabályokat, a résztvevők az egymástól kellő távolságra elhelyezett székeken ültek.

Jelen volt még, többek között Potápi Árpád, nemzetpolitkáért felelős államtitkár (ő is mondott beszédet), Zákányi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Mile Lajos kolozsvári főkonzul, Gheorghe Stoian prefektus, Iustin Cionca megyei elnök, Bognár Levente aradi alpolgármester.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Categories: Aktuális, Slider