A Zördög a magyarországi Déryné programban

A Zördög a magyarországi Déryné programban

Augusztus 23-án, vasárnap Hollóházán vendégszerepel az Aradi Kamaraszínház A Zördög című komédiája. A magyarországi nézők a Déryné Program keretében láthatják az élőzenével, tánccal, vigassággal fűszerezett előadást, amelyet tavaly 11 Arad megyei kistelepülésen játszott a társulat a nagysikerű Szórvány Kulturális Karaván keretében.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapesti Nemzeti Színház azért indította el a Déryné Programot, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem valamennyi állampolgár hozzáférjen a színvonalas előadásokhoz. A „Színház mindenkinek” mottó jegyében zajló kezdeményezés a minőségi kultúra elérését teszi lehetővé Magyarország számos területén, a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttatva el a színvonalas produkciókat.

A programba bekerült az Aradi Kamaraszínház A Zördög című produkciója is, amelynek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza ad otthont. Az előadás 2019-ben a Szórvány Kulturális Karaván keretében jött létre. Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfáját – A Zördög, Dufla pofon, Lélekvándorlás – dolgozza fel Éder Enikő, Harsányi Attila, Katkó Ferenc és Tege Antal előadásában, a szabadkai Juhász Zenekar élő zenei játékával, valamint a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével. Az előadás egy színes lakodalmi forgatag eseményein keresztül enged bepillantást a korabeli Magyarország sokszor pajzán jelenetekkel tarkított szerelmi életébe. Az előadás után a Juhász Zenekar tart táncházat, közreműködik Farkas Tamás és a táncosok.

Szereplők: Éder Enikő, Tege Antal, Harsányi Attila, Katkó Ferenc

Közreműködik: a szabadkai Juhász Zenekar és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes

Koreográfus: Farkas Tamás

Rendező: Tapasztó Ernő

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Főoldal-5