Új Kenyér Ünnepe Pécskán

Új Kenyér Ünnepe Pécskán

Az idei pécskai Új Kenyér Ünnepen is a péntek estét szentelték a szervezők – Pécska Város Polgármesteri Hivatala, helyi tanács és a Doru Ioan Petescu Művelődési Ház, az Arad Megyei Tanács éa a Megyei Kultúrális Központ támogatásával – a magyar programoknak. A pécskai Búzavirág (az óvodások, a Kis és Nagy Boglárka, valamint a néptánccsoport) esti előadására a piactéri színpadon került, ahol nagyon sokan összegyűltek a városból és a szomszédos településekről. A kicsik és nagyok közös, változatos műsora elnyerte a közönség tetszését, főleg, hogy ezúttal bekapcsolódtak a programba a Zámbori Renáta által betanított kisperegi fiatal néptáncosok is.
Ezután következett az est sztárvendége, a Nóta TV-ből jól ismert Postás Józsi, aki remek hangulatot kézbesített a pécskaiaknak. Egyórás koncertje alatt sokan vele énekelték az ismert számokat, volt aki pedig táncra perdült.
Az estét utcabál zárta, ahol a helybeli Romaband mulattatta a közönséget.
A szombat is egyedi programot kínált: először szervezték Pécskán a Favágók Országos Bajnokságát, amelyet a székelyhidi (Bihar megye) Nagy Roland nyert meg, ő képviseli majd novemberben Romániát Innsbruckban a Stihl Timbersport Világbajnokságon. Aki ellátogatott a versenyre, nem mindennapos élménnyel gazdagodott, hisz a versenyzők különböző kategóriában mérték össze tudásukat, de közönségszórakoztató versenyekre is sor került.
Vasárnap 11 órától, a városi tanács ünnepi ülésén, Kiválósági Díjjal tüntették ki dr. Iancu Cartojan háziorvost és Oacheşiu Florentinát, aki a Timpuri Noi szövetkezetnél, 1996-tól pedig a pécskai közjegyzői irodában tevékenykedett nyugdíjazásáig.
Dr. Vasile Chifor tanácsos kezdeményezésére „Pécskai család” díjjal tüntették ki a 63 éve (1951. március 10-én) házasságot kötött Petrişor Gheorghe és Alexandrát. Ugyanazt a kitüntetést kapta az évtizedekig Tornyán élő, majd lányukhoz Pécskára költözött Budai Jánost és Margitot (született Rieger), akik 1952. május 3-án kötötték össze életüket és azóta is békességben, szeretetben élnek együtt.
A kenyérszentelésre. A hagyományoknak megfelelően vasárnap délben került sor a piactéren a pécskai egyházak képviselőinek jelenlétében.
A római katolikus egyházat ft. Király Árpád marosi főesperes és ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános képviselte, akik magyarul áldották meg az új kenyeret és imádkoztak a jelen lévő hívekkel.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, a megszentelt kenyérből vittek a katolikus plébániára is, ahol olivaolajjal és sóval fogyasztották el a hívek az Egyháztanács képviselőivel együtt.
Jelen voltak az RMDSZ képviselői is: Bognár Levente megyei elnök, Faragó Péter ügyvezető elnök, Bölöni György megyei tanácsos és Kocsik Imre helyi tanácsos elbeszélgetett ez alkalommal a plébánia udvarán a pécskaiakkal.

(Fotók: a szerző)

Sinka Pál

 

 

Categories: Életstílus, Slider