Rekordgyenge lej: 4,8-at jósolnak év végére

Rekordgyenge lej: 4,8-at jósolnak év végére

A jegybank (BNR) és a kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy október végétől mostanáig mindössze 1,5 banival gyengült a lej – ma 4,77 lej volt a hivatalos árfolyam – az euróval szemben, csakhogy igazából nem a lej gyengülésének mértéke a fontos, hanem a tendencia. A tendencia pedig egyáltalán nem ad okot az optimizmusra.
A lej gyengülésének fő oka a gazdaság teljesítőképessége, elsősorban a külkereskedelmi mérleghiány (= többet importál az ország, mint exportál), amit természetesen nem a szokásos novemberi Black Friday, majd a várható decemberi vásárlási láz okoz, amelyre a behozatal növelésével már készülnek a kereskedők. Az ex-PSD-kormány által beharangozott idei 5,5%-os gazdasági növekedéséből jó, ha 3% marad, a külföldi befektetések hiányoznak, az uniós források lehívásának elmaradása pedig szintén a gazdaságot fékezi. Mert amennyiben az elmúlt években lehívják a rendelkezésre álló uniós forrásokat, az lendít a gazdaságon, növeli az államkassza bevételét.
Eddig Mugur Isărescu jegybank-elnök a rendelkezésére álló eszközökkel gyakorlatilag mesterségesen igyekezett fékezni a lej romlását, most azonban várhatóan kicsit elengedik a gyeplőt. S ha erről természetesen nem beszélnek, de ennek egyik fő oka az export serkentése (= a cégek több lejt kapnak az exportált termékeikért), valamint a Romániában megtelepedett, szintén exportra berendezkedett külföldi cégek segítése. Mert a PSD-kormány által beígért, gazdasági teljesítmény nélküli minimálbér-emelésekhez szükséges pénzt valahonnan nekik is elő kell teremteniük. Ha pedig több lejt kapnak egy euróért, akkor ki tudják fizetni a béreket, nem gondolkodnak cégeik elköltöztetésén.
A pénzügyi szakemberek szerint idén december végéig a jegybanki árfolyam eléri a 4,8 lejt, 2020 zárásakor pedig a 4,9 lejt. Az árfolyam-gyeplőt a BNR úgy fogja húzni-ereszteni, hogy Románia adós-besorolása (rating) ne kerüljön veszélybe, mert az borítaná a dominót.
Tény, ez a romlás még nem befolyásolja érezhetően a devizahiteleseket.

(irházi)

Categories: Gazdaság, Slider