A Magyar Szórvány Napja Aradon: szókimondtak

A Magyar Szórvány Napja Aradon: szókimondtak

“Hasznos, szókimondó, gyakran durva megállapításokkal tarkított megbeszélés volt, viszont minden tekintetben pozitív eredményeket hozott A Magyar Szórvány Napja alkalmából ma szervezett találkozó” – mondta szombaton kora délután a program lezárását követően tartott sajtótájékoztatón Winkler Gyula EP-képviselő, aki az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsában a Szórvány Frakciót vezeti. Winkler elmondta, nyílt megbeszélésre került sor a jelen lévő szórványmegyék magyarságának képviselőivel, az intézményvezetőkkel, és megújították a cselekvési tervet is, amely kibővült az egyházakra vonatkozó fejezettel. Persze, minden elképzeléshez források kellenek, ebben eddig is támogatta őket az RMDSZ, a magyar kormány, ám “olyan kérések következnek, amelyekhez kell az RMDSZ kormányzati szerepvállalása is” – magyarázta.
Az aradi Városházán szervezett tanácskozáson – amelyen házigazdaként részt vett, többek között Faragó Péter parlamenti képviselő, Bognár Levente alpolgármester, Szabó Mihály városi tanácsos – a fő téma, ahogy Faragó Péter elmondta a sajtótájékoztatón, az oktatás volt, “hogy egy magyar gyerek se vesszen el a rendszerből”. Az aradi képviselő úgy véli, elengedhetetlen a magyarság körében az egymásra figyelés, ugyanakkor a célok érdekében tisztséget, munkát, felelősséget kell vállalni.
A résztvevők opcionális városnézésen vehettek részt, majd megtekinthették este a római-katolikus templomban előadott Mária evangéliuma című előadást.

Vezető fotón: Winkler Gyula, Faragó Péter

Categories: Aktuális, Slider