Átrajzolnák a megye mentőállomás-térképét: piros pontok

Átrajzolnák a megye mentőállomás-térképét: piros pontok

„A legnehezebb feladat áthajtani a megyeszékheklyen” – panaszolta a mai sajtótájékoztatón a megyei tanácsnál Cosmin Turcuş alezredes, az Aradi Sürgősségi Felügyelet (ISU) operatív osztályának vezetője.
A helyzet javítása, a megszabott kiérkezési idők elérése érdekében a megyei tanács, a vidéki polgármesteri hivatalok, és természetesen a szakmát képviselő ISU tárgyalni, egyztetni fog, hova helyezzenek ki piros rohammentő kocsikat (SMURD), hogy nagyjából lefedjék a megyét. Ennek apropóját az (is) adta, hogy a megyei tanács uniós projekt keretében 1,1 millió eurót költhet az ISU kistafírungozására, s a csomagban két új rohamkocsi vásárlására is szerepel. Turcuş elismerte, műszaki téren nem állnak rosszul, ám több gépkocsi mára amortizálódott.
A másik apropó Nagylak és Vinga esete. A két polgármesteri hivatal korábban körme szakadtáig harcolt egy-egy mentőkocsi kihelyezéséért, most azonban szabadulnának tőlük, mert nincs pénzük a fenntartásra.
Iustin Cionca megyei elnök ma elmondta, már átküldték az átiratot a szaktárcához, hogy az ISU vegye át a két bázist a helyi tanácsoktól.
Abban a felek egyetértenek, hogy minden vidéki rohammentő-bázist az ISU kell koordináljon, övéké az utolsó szó, melyik településen létesítsenek újat.
A helyzetet viszont a szervezési rendszer is bonyolítja: Románia azon kevés országok közé tartozik, ahol a tűzoltóság, a rohammentő-szolgálat, katasztrófaelhárítás még mindig militarizált és a belügyminisztériumhoz tartozik. Miközben a szokványos, fehár autós mentőszolgálat civil. Ráadásul ők is rendelkeznek kiválóan felszerelt, életmentésre alkalmas rohamkocsikkal. Amennyiben egy kézben lenne a mentés, akkor a mentőkocsik szétszórásakor a megyében nem biztos, hogy a most tervezett átszervezés során mindenhova piros SMURD-kocsit kellene telepíteni. Az ISU-nak azonban más nincs. De ez már más kérdés.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider