Dragnea beszólt: kamionok százai várakoznak a határátkelőknél

Dragnea beszólt: kamionok százai várakoznak a határátkelőknél

Az EP-választások közeledtével a populizmust hajkurászó PSD-vezér Liviu Dragnea nem éppen átgondolt bejelentést tett a hét közepén Giurgiu városában: “A jó paradicsomokat megtartják Nyugaton, a vacakokat és egészségteleneket ide küldik” – nyilatkozta többek között a külföldről érkező zöldségekről, gyümölcsökről megfogalmazott kritikájában, amelyet az economica.net idézett.
Csakhogy a az ANAF-hoz tartozó vámhivatalok azonnal felkapták a témát, és csütörtök-péntektől a “Demetra” fedőnevet viselő akció keretében kamionok százait tartóztatják fel a határállomásokon akkor is, ha azok az EU-tagállamokból érkeztek, magyarán szabadon közlekedhetnek. A vámhatóság fémzárat helyez a kamionokra, ami azt jelenti, hogy a célállomásnál kirakodás előtt ki kell hívni a vámosokat ellenőrzésre.
Az ügyben a legjelentősebb kiskereskedelmi láncokat tömörítő egyesület (AMRCR) is megszólalt: az economica.net híre szerint jelezték, hogy a vámhatóság képtelen kezelni ekkora mennyiségú zöldség-gyümölcs tételenkénti ellenőrzését, az árú a határállomásokon fog megrohadni. Az egyesület reméli, hogy a jóhiszemű kereskedőket az illegálisakkal szemben nem sújtják büntetőintézkedésekkel.
Dragnea kampányálma, hogy most megoldja az EU-ból legálisan, illegálisan érkező zöldségek, gyümölcsök ügyét, mert szerinte csak az egészséges, amit Romániában termelnek meg. Más kérdés, hogy a kormány által agyonvágott agrárgazdaság képtelen fedezni a belső fogyasztást, ugyanakkor senki nem ellenőrzi, hogy a romániai piacokon a helyi termelők által most kínált retek, saláta, zöldhagyma mennyire “tocsog” a nitrátokban, egyéb vegyszerekben.
Az AMRCR tagjai között van többek között az Auchan, Kaufland, Penny, Carrefour, Lidl, Profi, Cora, Mega Image, Selgros és Metro.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider