Betétdíj: Tánczos Barna álma

Betétdíj: Tánczos Barna álma

“Több tényező is befolyásolja a betétdíjas rendszer bevezetését Romániában, a legnyomasztóbb közülük az időfaktor” – jelentette ki egy szerdai konferencián Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az Agerpres híre szerint a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy egy tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében idén október elsejétől mindhárom csomagolástípusra bevezetnék a betétdíjas rendszert “az összes faluban, városban és üzletben”. Vagyis ettől a dátumtól a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat.

“Európában egyetlen ország sem vezette be a betétdíjas rendszert két évnél rövidebb idő alatt (…). Nincs olyan ország, amely különböző okokból ne halasztotta volna el a bevezetését, és ezek az országok még csak nem is hasonlíthatók Romániához, sem méretben, sem a csomagolóanyagok számában” – mondta a miniszter.

Hozzátette: ennek ellenére a határidőt tarthatónak véli, mert a betétdíjas rendszer bevezetésével “komoly, fizetőképes” vállalatot bízott meg a kormány, amelyben az államnak 20 százalékos részesedése van.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a fogyasztóknak egységesen 50 bani betédíjat kell fizetniük, amikor olyan terméket vásárolnak, ami elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor az üzleteknél leadják a visszaváltható csomagolásokat.

A jelek szerint Tánczos Barnától ez nem több mint politikailag nagyszerű nyilatkozat, hisz képtelenség két hét alatt bevezetni a betétdíjat de főként azt, hogy minden bolt megoldja a visszaváltható csomagolóanyag átvételét, tárolását, majd elszállítását. Pedig volt egy esztendő az előkészítésre.

Categories: Gazdaság, Slider