Levéltári lapozó: hadiprostitúció Lippán szovjet tisztekkel

Levéltári lapozó: hadiprostitúció Lippán szovjet tisztekkel

A II. Világháborúnak már vége volt, ám az itt maradt szovjet tiszteknek, katonáknak köszönhetően a hadiprostitúció virágzott. A lippai rendőrség – akárcsak a többi településen –, sokat nem tehetett, amennyiben valakit rajtakaptak, vagy meggyanúsítottak, hogy szovjet tisztekkel szeretkeztek, vagy csak szovjet gépkocsival érkeztek a városba, nemibeteg-vizsgálatra küldték. Szabályszerűen, névvel, lakcímmel, táblázattal, s kérték az egészségügyi intézményt, vizsgálja meg őket, nem szedtek-e fel valamilyen nemi betegséget.

 

153

154

 

155

 

156

 

Sajnos a szovjet katonák jelenléte tragédiák sorát is okozta. A lippai helyi rendőrség archívumában – amelynek egy részét az aradi levéltár őrzi – számos vizsgálati anyag, kihallgatási jegyzőkönyv található, ezekből pedig kiderül, hogy amennyiben egy lány-asszony ellenállt, akár azonnal meg is gyilkolhatták. Sőt, előfordult, hogy a védelmére ugró apát is lelőtték az udvaron. A lányt aztán megerőszakolták, s szintén meggyilkolták, derül ki az egyik, abban az időben Lippán nagy vihart okozott ügy dokumentumaiból. A rendőrség pedig, hiába tudta, ki a feltételezett gyilkos, szovjet katonát nem tartóztathatott le, ezekben az ügyekben hívnia kellett az illetékes szovjet katonai ügyészt. Aki vagy jött, vagy nem ért rá.
1944. november 18-án, kb. 16.45.kor két szovjet katona tört be Lippán Kohán Krisztina, és lánya, Gál Anna Mihály király 7. sz. alatti otthonába. A tanúvallomások szerint a gépfegyveres katonák feldúlták a lakást, végül meggyilkolták a két nőt, majd a kerten keresztül elfutottak. Ezt három tanú is alátámasztotta. A rendőrség november 19-én ment ki a házhoz, ott katonai bakancsnyomokat azonosítottak, s miután beszéltek a tanúkkal megállapították, hogy a gyilkosságot két ismeretlen szovjet katona követte el. A folytatáshoz felvették a kapcsolatot a térségben lévő szovjet rendőrökkel.
Valószínű, hasonló esetek százai történtek meg annak idején Arad megyében.

 

158

 

159

Közreadja: Irházi János