Drágul a fűtés: fizetni kell a veszteségeket

Drágul a fűtés: fizetni kell a veszteségeket

A városi tanács csütörtöki ülésének napirendjén szerepel a központi fűtés drágítására vonatkozó határozattervezet. Ennek egyetlen oka, hogy a szolgáltató CET Hidrocarburi (CET-H) folyószámláját fizetésképtelenség miatt zárolták, és Bărar Radu Bírósági Végrehajtó átiratban kérte a polgármesteri hivataltól a gigakalória árának azonnali emelését, hogy fedezzék a veszteségeket. Erre az országos hatóság (ANRE) is áldását adta, magyarán sok variációs lehetősége a február 28-i tanácsülésen a városnak nincsen.
Gheorghe falcă polgármester ma bejelentette, hogy a különbözetet a januári számlától kezdődően a város saját költségvetéséből állja, ez azonban nyilván nem oldja meg a probléma gyökerét, a hatalmas veszteséget – meghaladja a 40%-ot – a termelőtől a szolgáltatón (=elosztón) át a fogyasztóig. A lényeg, hogy a hőenergia ára 596,27 lejre (áfával) emelkedik, ebből 352,26 lej a termelési ár, 75,10 lej a szállítás és 168,92 lej az elosztás. Mostanra azért kiderült, hogy hibás döntés volt szétválasztani a termelést és az elosztás, vagyis a szolgáltatást (CET H) csak azért, hogy többek között sok embernek legyen jól fizetett állása. A csütörtöki ülés napirendjén szereplő határozattervezet szerint a városi szubvenció március 1-től 204,53 lej.
A polgármesteri hivatal mai közleményében a problémát teljes egészében a PSD-ALDE kormány nyakába varrja, amelyik nem támogatja Arad lakóinak központi fűtését. Az ügy kétélű: a kormánypárt valóban nem támogatja az ellenzéki Aradot, a másik éle a dolognak viszont, hogy Arad az elmúlt három évtizedben finoman szólva “elmulasztotta” a központi hőszolgáltatás korszerűsítését, rentabilizálását.

Fotó: a veszteség a legdrágább

Categories: Gazdaság, Slider