Az RMDSZ nem szavazta meg a civil szervezetek kinyírását célzó törvénytervezetet

Az RMDSZ nem szavazta meg a civil szervezetek kinyírását célzó törvénytervezetet

A Szövetség képviselőházi frakciója nem szavazta meg a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet, amely túlságosan bürokratikus előírásokat vezetett volna be a civil szervezetek működésébe. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a törvénytervezet egy európai direktívát emelt volna át a román jogrendbe, azonban olyan előírások is belekerültek a tervezet szövegébe a direktíva előírásain kívül, amelyekkel a Szövetség nem tud egyetérteni.
A végszavazást követően a frakcióvezető elmondta: „kivonultunk a szerdai végszavazásról, miután másodjára átment a civil szervezetek működésének az ellehetetlenítését előíró törvénytervezet. A tervezet az első plénumi szavazáson két voks hiányában elbukott, a kormánypártok másodjára is szavazás alá bocsátották, arra hivatkozva, hogy nem regisztrálta az elektronikus rendszer a sarkalatos törvényhez szükséges voksokat.”
Mint az ismert, Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője a tervezet hétfői plénumi vitáján is ismertette a Szövetség álláspontját, illetve a szakbizottsági munkálatok alatt is a képviselők ellenezték bizonyos cikkelyek bevezetését. A törvénytervezetről döntéshozó testületként szavazott a képviselőház plénuma szerdán, október 24-én. A törvénytervezetet megszavazta a képviselőház.

(RMDSZ-sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider