Eldőlt, kit akarnak a liberálisok a megyei tanács élére

Eldőlt, kit akarnak a liberálisok a megyei tanács élére

Az év első napjaitól kezdve felpörögtek a találgatások, hogy Nicolae Ioţcu kibukását követően a liberálisok (PNL) kit raknak majd a helyhatósági választási lista élére, aki aztán biztos befutóként majd az Arad Megyei Tanács elnöke is lesz. A választási törvény módosítását követően ugyanis 2016-tól már a megyei tanácsosok saját tagjaik közül választanak elnököt, a feladat nem a népet terheli.
A PNL szerdán délután tartott, fenyegetésekkel, beszólásokkal színezett belső választásán a 33 leadott voksból Cionca 17-et, a jelenlegi ideiglenes elnök Ţolea 15-öt kapott. A harmadik jelölt, a neoprotestáns prédikátor Samuel Caba visszalépett a jelöléstől. S habár az előrejelzések Ţolea mellett szóltak, Gheorghe Falcă polgármester korábbi dédelgetett kedvence állítólag a Tăriceanu fémjelezte ALDE liberális párthoz csatlakozik, vélhetően ez (is) okozta vesztét. És nem utolsó sorban a PDL-PNL tagokból mesterségesen kreált új PNL-n belüli rivalizálás, bosszú, stb.
Cionca jelölését a PNL-polgármesterekből, vidéki szervezetek elnökeiből álló megyei testületnek is jóvá kell hagynia. S mivel az Arad megyei szervezetben az van, amit Falcă polgármester akar, a voks kimenetele egyértelmű.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider