Zsinórban betegnyugdíjaztatott aradi börtönőröket

Zsinórban betegnyugdíjaztatott aradi börtönőröket

Bűnvádi eljárás indult dr.Eugen Silviu Poşiar, a Temesvári Katonai Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályának főorvosa ellen, miután a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azzal vádolja, hogy illegálisan betegnyugdíjaztatta az aradi fegyház több börtönőrét. A vádlottat 24 órás előzetes letartóztatásba helyzeték, az ügyészek kérik a 30 napra való meghosszabbítást.
Az ügyészek szerint 2016-tól az aradi fegyháznál megszaporodtak az állomány körében a betegszabadságok, majd a betegnyugdíjaztatások. Konkrét bizonyítékok vannak arra, hogy dr.Poşiar 90 napra tolta ki a betegszabadságokat azoknak, akik ezért fizettek, majd következhetett a betegnyugdíjaztatás. A börtönőrök betegnyugdíja szinte megegyezik a bérükkel, nem véletlen, hogy a vizsgált időszakban 70 személy kérte a betegnyugdíjaztatását, az életkoruk pedig 40-48 év közötti volt. Az érintettek rendre “szívelégtelenségben”, “tüdőbajban” szenvedtek, a doktor olyan betegségeket választott, amelyeknél a diagnózis nem minden esetben egyértelmű.
Az eddigi bizonyítékok szerint az orvos csak 2018.szeptember 26.- október 15. között két személytől 1400 eurót és 2000 lejt kapott.

Fotó: az aradi fegyház

Categories: Aktuális, Slider