Az Aradi Kamaraszínház Európa legszínvonalasabb Shakespeare fesztiválján

Az Aradi Kamaraszínház Európa legszínvonalasabb Shakespeare fesztiválján

Az Aradi Kamaraszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című koprodukciójával lép fel a 23. Gdanski Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon. A Tapasztó Ernő rendezte előadásban élőben játszik a The Tiger Lillies brit kultzenekar.
A 23-ik kiadásához érkezett nagy népzserűségnek örvendő lengyelországi fesztivál 2006-tól a Shakespeare Fesztiválok Európai Hálózatához is csatlakozhatott, mely olyan neves fesztiválközpontokat foglal magában, mint Neuss, Craiova, Kent, Barcelona, Ostrava, Gyula, Helsingør és London.
Idén július 26. és augusztus 4. között látja vendégül a gdanski fesztivál a világ legizgalmasabb Shakespeare-produkcióit, köztük az aradi előadást is, olyan neves vendégek társaságában, mint például a Deutsches Theater Berlin.
Az évek során meghívottai között olyan hírességek is szerepeltek, mint Peter Brook, Luk Perceval, Romeo Castellucci, Elizabeth LeCompte vagy Lev Dodin. 2017-ben elnyerte a Legjobb Európai Fesztivál díját, EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), amelyet az Európai Fesztiválok Szövetségének nemzetközi zsűrije ítél oda, az Európai Parlament és az Európai Bizottság támogatásával.
A Rosencrantz és Guildenstern halott című koprodukció premierje 2018-ban volt a gyulai Shakespeare Fesztiválon. Az előadás azóta több romániai és nemzetközi fesztiválon szerepelt, meghívást kapott a nagybányai Atelier Fesztiválra, az észak-macedóniai Bitola Shakespeare Fesztiválra és szerepelt a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján is. Az előadásban nyújtott alakításáért Tege Antal, az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház színésze, a Gyulai Várszínház 2018-as Őze Lajos nívódíját vehette át.
Az Arad-Gyula közös produkció a Shakespeare-fesztiválok egyik jelentős alkotásává vált, így újabb meghívásoknak tehet eleget, minden valószínűséggel elsőként az örményországi Jerevánban.

Categories: Életstílus, Slider