E-ticketing a roncsvillamosokra

E-ticketing a roncsvillamosokra

Elkészült a határozattervezet és mától olvasható a polgármesteri hivatal honlapján, miszerint Aradon is bevezetik az elektronikus villamosjegyet, az e-ticketinget, holott az utasoknak fontosabb lenne, hogy közlekedési vállalat (CTP) lemossa a roncsjárművek ablakait, ajtóit, a korlátokat, magyarán takarítsák a kocsikat.
A tanulmány szerint az utazás ellenértékét sms-ben, „okos” kártyával és egyszerű kartonkártyával lehet majd kiegyenlíteni. A rendszer 8,5 millió euróba kerül, a működtetését a város kiszervezi magáncégnek, az összeget pedig részletekben, tíz év alatt törleszti. Ebből a pénzből egyébként további hat új Siemens Imperio villamost vásárolhatott volna a város, nem biztos, hogy ezekről, a lassan csak a reklámfólia tartotta villamosokról pont az e-ticketing hiányzott.
Az összeg magába foglalja az elektronikus felszerelést (900 ezer euró), a beszerelési költséget (600 000 euró) és tíz évre a szervizköltséget (4,8 millió euró). A villamosokon GPS-rendszer és wi-fi is lesz, de a járművek felébe álkamerákat is beszerelnek, hogy az utasok ne potyázzanak, higgyék azt, hogy figyelik őket. Vagyis szó sincs az utasok kényelmének javításáról, az urazósebesség növeléséről.
A CTP nagyobb jegybevételt és az utasforgalom állandó nyilvántartását reméli a fejlesztéstől.

Categories: Életstílus, Slider