Gazdasági konferencia: a siker kulcsának háromszöge

Gazdasági konferencia: a siker kulcsának háromszöge

Az innováció, a kutatás, a digitalizálás, a mesterséges intelligencia – mind olyan területek, amelyeket az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetéséből kiemelten támogatni fog. Az egyetemi központoknak, a vállalkozói szférának és a helyi önkormányzatoknak érdemes összedolgozni, hogy ezeken a területeken indítsanak el kezdeményezéseket és pályázzanak hozzá európai forrásokat – hívta fel a figyelmet pénteken Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője házigazdája volt a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen megszervezett gazdasági konferenciának, amelyet Ipar és vállalkozáspolitika; a siker kulcsa: az oktatás – vállalkozói szféra – önkormányzat háromszöge címmel tartottak.

„A siker kulcsa a növekedéshez és a jólét emelkedéséhez nem más, mint a jó együttműködés a három főszereplő: az oktatási intézmények, az üzleti szféra és az önkormányzatok között. (…) Ma a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen a jövőről, pontosabban a digitális jövőről beszélünk. Most vagyunk a negyedik ipari forradalom közepén, ami tulajdonképpen digitális forradalom” – mutatott rá Winkler Gyula felvezetőjében. Véleménye szerint az oktatási és vállalkozói környezetben is mentalitásváltásra, új cselekvési módszerekre van szükség annak érdekében, hogy nyertesen kerüljünk ki ebből a forradalomból. „Új megközelítések kellenek a fejlesztés, kutatás, innováció terén” – mondta az EP-képviselője, aki arról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, hogy az Orizont, COSME, Erasmus+, a Digitális Európa uniós programok 2021 után kiemelt támogatásban részesülnek éppen azért, hogy szorgalmazzák az innovációt és a kutatásokat a kibernetikai biztonság, a mesterséges intelligencia terén, fejlesszék a digitális kompetenciákat.

„Nagyon örülnék, ha a Temesvári Nyugati Tudományegyetem élen járna a sikeres forráslehívásban ezen a területen (…), a város már most jelen van a 4.0 digitális forradalom térképén, de az lenne az igazi, ha még hangsúlyosabbá tennénk ezt a jelenlétet és markáns ponttá válna ezen a térképen” – hangsúlyozta Winkler Gyula, üdvözölve a Temesvár, Arad, Kolozsvár és Nagyvárad vezetői által nemrég bejelentett Nyugati négyszög nevet viselő együttműködést. Az EP-képviselő szerint minden olyan együttműködés üdvözlendő, amely az európai konvergencia elérését tűzi ki célul.

A temesvári szakmai konferenciát Winkler Gyula közösen kezdeményezte dr. Marilen Gabriel Pirtea rektorral, a rendezvényt az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezetével, a SME Europe-pal, az Európai Gazdasági Szenátussal és az Európai Adófizetők Egyesületével (Taxpayers Association of Europe) partnerségben szervezték. A konferencia résztvevőit köszöntötte Nicolae Robu, Temesvár polgármestere is.

(Szöveg, fotó: Winkler Gyula sajtóirodája)

Categories: Gazdaság, Slider