Rekord-inflációt akasztott a nyakunkba a PSD

Rekord-inflációt akasztott a nyakunkba a PSD

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) közleménye szerint az éves infláció (2017 május-2018 május) el elmúlt hónapban elérte az 5,41 százalékot, ami rekord 2013 után. Áprilisban az éves infláció még “csak” 5,2%-on állt. A legjelentősebb drágulást az inflációs kosárba az élelmiszerek (3,93%), ipari termékek (7,75%) és a szolgáltatások (2,72%) dobták.
Az év első öt hónapjában az inflációs ráta havonta átlag 0,5%-kal emelkedett, miközben 2017 hasonló időszakában ez mindössze 0,1% volt.
Gazdasági elemzők szerint az infláció elszállása a bérek nyaklótlan, politikai célzatú emelése okozta fogyasztás-növekedés számlájára írható. És mögötte nincs érték.
Ráadásul Románia az elfogyasztott élelmiszer jelentős részét importálja, hasonlóan a legkelendőbb iparcikkekhez, ami a külkereskedelmi mérleghiányt is tovább mélyítette. Másik probléma, hogy Románia gazdasági növekedését nem a termelés, a hozzáadott értékű termékek előállítása, exportja fűti, hanem a fogyasztás. Ami nagyon hamar lufiként pukkan ki a PSD hátán. Nem véletlen, hogy a valós problémákat a PSD most “demokrácia-védelmi” bukaresti tüntetéssel, egyéb elterelő népetetéssel próbálja szőnyeg alá seperni.
Ugyanakkor fekete hír a hitelt igénylőknek, hogy a román bankközi alapkamat (ROBOR) már a 3,00 százalékot ostromolja, vagyis a törlesztő részlet havonta emelkedik. A ROBOR 2017 szeptemberében még 1,69%-on állt.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider