Ha cigizőt lát a bárban, azért ne hívja a 112-est

Ha cigizőt lát a bárban, azért ne hívja a 112-est

Csütörtökön, március 17-től lép életbe a rendszerváltás utáni legdrákóibb cigistop Romániában. Gyakorlatilag zárt térben tilos a füstölés, de (egyelőre) a teraszokon sem szabad rágyújtani, habár a törvényhozók legalább itt próbálják puhítani a rendelkezést. Szóval, csütörtöktől a vendéglátóipari helyeken nem szabad dohányozni, csak ha létezik erre külön kijelölt, szellőztetett hely, hasonlóan tilos a cigizés taxiban, munkahelyen, játszótéren, oktatási és egészségügyi intézményekben, – eddigi európai unikumként a plázákban sem –, egyáltalán, minden zárt helyiségben.
Az e-cigi használata tilos lesz a tömegközlekedési eszközökön, a többi helyen viszont erre rá szabad gyújtani.
A probléma, hogy a törvényalkotó mai napig nem adott ki „használati utasítást” a tiltáshoz, kinek, mi a felelőssége, melyek a külön dohányzó helyiségek kialakításának a feltételei stb.
A tiltott helyen dohányzókat a helyi rendőrség, a tűzoltóság, a rendőrség, csendőrség büntetheti meg. A belügyminisztérium kéri viszont, ha valaki dohányosba ütközik a kávézóban, ne hívja a 112-est.
Magánszemélyek büntetése elérheti az 500 lejt, a szórakozóhelyek tulajdonosait pedig akár 15 ezerre is büntethetik, megvonhatják működési engedélyüket.

Categories: Életstílus, Slider