Szaharai por Arad felett (is)

Szaharai por Arad felett (is)

A magyarországi Országos Meteorológiai Intézet jelentése szerint vasárnap a késő esti óráktól szaharai por érkezett Európa fölé, az érintett országok, térségek láthatóak a fenti felvételen. Az Észak-Afrikából kiinduló, és Európa nagy részét beterítő „porfelhő” – szerencsére ritkán előforduló –, nagymértékű légköri átlátszóság-csökkenést okoz felettünk.
A nagy mennyiségű por Európa fölé szállítódásáért egy csütörtökön, Marokkó térségében kialakult mediterrán ciklon a felelős. A ciklon középpontja körüli viharos (akár 100 km/h meghaladó) széllökések felkavarták a sivatagi port. Ez a por a légkör magasabb régióiba is bekerült, ahol ún. kondenzációs magként funkcionált, vagyis a porszemcsék felületén beindulhatott a jégkristályok kialakulása és ezzel együtt a felhőképződési folyamat.
A vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg kedd estig biztosan felettünk is marad, sőt, a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. Az időjárás előrejelzés szerint kedden-szerdán egy hidegfront érkezik, amely megtisztítja a levegőt.
A jelenség nem veszélyes, elég ritkán ülepedik le annyi por, hogy az egyáltalán észrevehető legyen, viszont eső, zápor “lehozza” a földre, besározza, például, egy gépkocsi szélvédőjét.

Fotó: dwd.de

Categories: Aktuális, Slider