Faragó Péter: a jogállamban hiszünk

Faragó Péter: a jogállamban hiszünk

Mi, RMDSZ-es törvényhozók úgy a szenátusban, mint a képviselőházban úgy szavaztunk, hogy Románia ne legyen ügyészállam, hanem jogállam. Személy szerint is úgy vélem, hogy mindannyiunk érdeke a hatalmi ágak szétválasztása. Elfogadhatatlan, hogy Romániában a nemzetbiztonságra hivatkozva bármikor, bárkit lehallgathatnak. Úgy vélem, hogy a bírák és ügyészek tevékenységének szétválasztásával tettünk egy lépést a jogállam megerősítéséért, mostani szavazatunkkal is ezt az utat követtük. Nagyon fontos, hogy az RMDSZ javaslatára a bíráknak és ügyészeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nem dolgoztak és nem dolgoznak együtt a titkosszolgálatokkal. Az elfogadott módosítás ugyanakkor 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetést ró ki azokra a titkosszolgálatokban dolgozó személyekre, akik megkörnyékezik, és befolyásolni próbálják a bírákat és ügyészeket. Jó döntés volt, hogy a törvénymódosítás szigorúbb szakmai feltételeket szab az ügyészek esetében a szakmai előmenetelben. Ennek értelmében például a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságban (DIICOT) csak olyan ügyészek dolgozhatnak, akikkel szemben sosem volt fegyelmi eljárás, és nyolc éves bírói vagy ügyészi régiséggel rendelkeznek. A Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) bevezeti azt, hogy kizárólag versenyvizsgával lehet elfoglalni az ügyészi helyeket. A tervezet értelmében egy ügyésznek 8 éves ügyészi vagy bírói szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie az eddigi 6 éves szakmai tapasztalat követelményével szemben.
Ami a nyugdíjazást illeti, az RMDSZ sem a képviselőházban, sem a szenátusban nem támogatta a tervezet azon előírását, amely lehetővé tette volna, hogy egyszerre kapjanak fizetést és nyugdíjat azok a bírák és ügyészek, akiket nyugdíjazásukat követően tovább alkalmaznak. A képviselőházban nem, a végső döntést hozó szenátusban viszont sikerült elfogadtatnia az RMDSZ-nek a halmozás elleni érveit. Az RMDSZ azt javasolta, hogy azok a személyek, akik bíróként vagy ügyészként vonulnának korkedvezményes nyugdíjba, ne halmozhassák nyugdíjukat az állami szférából származó fizetéssel.
Nemzeti kisebbségként számunkra különösen fontos, hogy Romániában igazi jogállam legyen, ahol a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak és azokat be is tartsák!

(Sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider