A prefektúra megoldotta: oldják meg a polgármesteri hivatalok

A prefektúra megoldotta: oldják meg a polgármesteri hivatalok

Távolról sincs még vége az Arad megyét sújtó eddigi legjelentősebb szemétbotránynak. A prefektúrán ma ismét ülésezett a sürgősségi bizottság (CJSU), ahol úgy döntöttek, kiegészítik egy alponttal a hétfői rendeletet. Eszerint amíg a hulladékgazdálkodási egyesület (ADI SIGD) nem bíz meg ideiglenesen egy szolgáltatót a szemét elszállításával, addig a 24 érintett település polgármesteri hivatalai kötelesek minden törvényes eszközt bevetni, hogy elkerüljék a helyzeteket, amelyek károsak lehetnek a lakosság egészségére, vagy amelyek környezetszennyezést okoznak. De arra is ügyelniük kell, hogy intézkedéseikkel ne befolyásolják a megyei hulladékgazdálkodási projekt lebonyolítását.
Magyarán: a prefektúra mossa kezeit, a megyei tanács és az ADI SIGD továbbra is hallgat, és ezzel a mai rendelettel gyakorlatilag az egész felelősséget behajították a polgármesteri hivatalok udvarába. Miközben ők tehetnek a legkevésbé a kialakult katasztrofális helyzetért, hisz nem a települések, hanem az ADI SIGD bonyolította a közbeszerzési pályázatot a szemétszállítókkal a különböző övezetekre.
A polgármesteri hivatalok csak utólag rábólinthattak, el kellett fogadják a szolgáltatót.
Zabrány például már lépett és lakossági összefogással szállították a kihelyezett nagy konténerekbe a szemetet, csakhogy nem ez a megoldás, mert a zabrányiak is fizettek a hulladékszállításért.

Categories: Aktuális, Slider