Átveszi a múzeum az aradi ortodox zsinagógát

Átveszi a múzeum az aradi ortodox zsinagógát

“Az előzetes egyeztetések során Peter Hügel múzeumigazgató biztosított bennünket, hogy a zsinagóga épületében a múzeum raktáraiban lévő anyagból állítanak ki, közöttük természetesen a magyar gyűjteményből is” – nyilatkozta az Aradi Napnak Péró Tamás megyei tanácsos, az aradi RMDSZ ügyvezető elnöke, hozzátéve, ezért is szavazták meg a határozattervezetet.
Tény, a megyei múzeum helyhiánnyal küszködik, így “talált egymásra” a hitközség és a megyei tanács, amelyik a múzeum fenntartója. Nyilván, a kezdeményezés a hitközség felől érkezett, hisz nincs pénzük a Cozia (Szt.Pál) utca 12. sz. alatti ortodox zsinagóga épületének felújítására, működtetésére.
A határozat értelmében – a PSD természetesen tartózkodott – a megyei tanács 49 évre haszonbérletbe veszi az épületet, s a felújítást követően az Aradon élő nemzetiségek múzeumi anyagaiból állítanak ki. Peter Hügel szerint helyet kap itt etnográfiai és történelmi részleg, de lesz etnográfiai dokumentációs, valamint kulturális antropológiai részleg is.
A beépített terület 682 négyzetméter, a telek 1472 négyzetméter. Amennyiben a hitközség a 49 év lejárta előtt felrúgja a szerződést, köteles visszafizetni a megyei tanácsnak a befektetett pénzt.
Kérdés, hány év kell a felújítási tervek elkészítéséhez, a munkálatokhoz, majd a részlegek beköltöztetéséhez, hisz köztudottan a megyei tanácsnak szűkösek az anyagi lehetőségei. Műemléképületről lévén szó, ez megdobja a restaurálási költséget.

Categories: Aktuális, Slider